Kun pullat menivät väärään kurkkuun

kiertoidea

Kyllä menivät pullat väärään kurkkuun kahvitellessa, kun luin Gloria-lehdestä tämän pienen jutun,  jossa  esiteltiin kuvassa olevia tuotteita:

”Ne ovat onnistuneet siinä, missä valitettavan monet kierrätysmateriaaleista valmistetut tuotteet  epäonnistuvat: ne ovat kauniita ja tyylikkäitä.” (Gloria 7/2012)

Niinpä niin.

Kyseinen toimittaja ei ole nähtävästi lainkaan tutustunut uuteen suomalaiseen muotoiluun kierrätyksen osalta, koska kirjoittaa näin asenteellisesti asiasta. Jos olisin toimittaja, en kirjoittaisi näin ”asiantuntevasti” ja ennakkoluuloisesti asiasta, josta en tiedä mitään 

Jotkut kierrätystuotteet viimeisen päälle muotoiltuja ja viimeistelty, toiset taas rosoisia ja tarkoituksella roiskaisten tehtyjä ja näiden kahden ääripään välille mahtuu paljon eri muunnelmia.  Itse pidän kummankin tyylisistä tuotteista. Nämä ovat kuitenkin mielestäni pelkkiä makuasioita, ja toimittaja on tuominnut oman makunsa ulkopuolella olevat tuotteet epäonnistuneiksi. Toki kierrätysjutuista löytyy myös rumia ja tyylittömiä,  oman rumuuslistani kärjessä ovat vaikkapa tyhjistä kahvipusseista tehdyt ruusut, en ottaisin sellaisia kotiani koristamaan. 

Yritys kierrättää käytettyjä purjeita, suunnittelijoina ovat mm. Harri Koskinen ja Paola Suhonen.

Edit. Vielä sen verran, että jokainen saa itsekseen olla minusta ihan mitä mieltä haluaa kierrätystuotteista, mutta julkiseen, maksulliseen mediaan työkseen kirjoittavan henkilön toivoisi edes perehtyvän asiaan. 

PS. Tavoistani poiketen olen ottanut kuvan lehdestä, yleensä yritän noudattaa copyright-sääntöjä enkä levitä toisten ottamia kuvia. Tällä kertaa teen asiassa poikkeuksen.5 comments:

Inka said...

Mutta onhan tuo osin ihan totta. Välillä törmää melko kamalan näköisiin kierrätystuotteisiin, joskin ne eivät silloin useinkaan ole ammattilaisen käden jälkeä. Onneksi yhä enemmän on olemassa sellaisia tuotteita jotka ovat oikein tyylikkäitä! Tietysti tässä on kyse varmaankin myös siitä että osa ei halua tavaran näyttävän kierrätetyltä, hipiltä tai muuta vastaavaa, osa taas pitää juuri sellaisesta.

Aarnilintu said...

Kyllä toimittajalla taitaa ingressistä päätellen olla tietty ennakkokäsitys kierrätystuotteiden lisäksi myös city-pyöräilijöistä.. Kaikenkaikkiaan jokseenkin epäammattimaisen oloista tekstiä, joskin mielestäni aikalailla juuri Glorian tyyliin sopivaa (josta kommentista varmaan epäasiallisesti paistaa läpi se, etten oikein kyseisestä lehdestä välitä). Gloria ja kierrätys kun eivät mielestäni ihan heti yhdisty toisiinsa, joten ehkäpä toimittaja on joutunut oman mukavuusalueensa ulkopuolelle.

Lea - kiertoidea said...

Pyytelen kovasti anteeksi että vastaaminen kesti, sillä olen ollut matkalla, enkä sitten intoutunutkaan koneelle kirjoittelemaan vastauksia. Viestinne olen kyllä lukenut tällä viikolla, kiitos niistä!

Inka: Kyllä, totta on että JOTKIN kierrätystuotteet ovat kamalan näköisiä, mutta ajattelen asiaa kokonaisuutena: minusta tomittajan tekstistä saa käsityksen, että suurin osa on epäonnistuneita. Niinhän ei ole. Ja edelleen, sanoit tuosta makuasiasta - se on minustakin edelleenkin makuasia.

Aarnis: :D Totta, nuo kaksi yhdistelmänä Gloria&kierrätys eivät ihan heti tule mieleen. Juuri siitäkin syystä olisi tärkeää olisi olla ammatillinen(huono sana, mutta en nyt keksi muutakaan), eikä kirjoittaa vähän sinnepäin.

Saariston kasvatti said...

Mun on nyt pakko pistää hanttiin :D - allekirjoitan kyllä tuon lauseen MONET kierrätystuotteet epäonnistuvat... Eihän hän väittänyt että Suomessa ei olisi hienoja ja hyvin suunniteltuja kierrätystuotteita. Kyllähän suurin osa kierrätystuotteista on näin käsityöalan koulutuksen saaneelle aika hohhoijaa... siis laadullisesti. Ideatasolla taas masentavia, kun ei oma pää tuota mitään ideoita. ;D Itse olen oikein nihilistien nihilisti kaikissa tälläisissä jutuissa, mutta tässä kohtaa en nyt kyllä huomannut mitään väärää. Onhan nuo kattokruunut joista roikkuu lusikoita ja haarukoita oloiset viritelmät aika korneja - ei niin sanotusti toimivia tuotteita joita ei heti alkuun tajuaisi kierrätetyksi tavaraksi. MUTTA on totta että laatu on parantunut viimeaikoina - hinnat vain huitelevat esim. näissäkin tuotteissa mielestäni aika pilvissä. Toivon, että näistäkin tullaan jatkossakin maksamaan aidon työn mukaan. Kohta mennään varmaan siihen, että nämäkin valmistetaan oikeasti jossain halpatuontimaassa käsityönä, mutta otetaan edelleen Suomen käsityön hinta... olenko pikkaisen pessimisti :DD Taidan olla... Mutta arvostan kovasti Suomalaista kierrätys"teollisuutta" ja sitä suuntaa johon ovat menossa. En siis pistä hanttiin kanssasi, on vain hauskaa, että joku muukin saa pullan väärään kurkkuun yhdestä lauseesta. Tykkään sinusta jo nyt! :D Olet nähtävästi muuten kommentoinut jo ihan samaan asiaan tuossa yllä, jotta ei tarvii vastata mitään ;)

Lea - kiertoidea said...

No vastaanpa kuitenkin :) Myös mulla on myös koulutusta takana, nyt on kolmas koulutus menossa, siis sellainen joka tähtää ammatiin, eli lasken itseni pitkän linjan alan ammattilaiseksi. Töissäkin on oltu :)

Tuosta väittämästä, joka veti pullat väärään kurkkuun: kierrätysjutut eivät poikkea musta käsityön koko genrestä mitenkään erityisesti, kyllä joka saralla on huonoa ja rumaa.

Musta taas lusikkakruunut ovat hauskoja :)

Mutta totta on, että MYÖS kierrätysjutuissa on ihan hirveän näköisiä tuotoksia ja "tekokierrätystä". Rumasta olivat esimerkkinä nuo kahvipussiruusut ja mukakierrätystä ovat paperisista karkkipapereista tehdyt pussukat. Niitä kun ei voi pestä.

Kierrätysjuttuja on monenlaisia, niin on myös makuja. Koitan ottaa tänne myös mukaan juttuja, jotka eivät vastaa omaa makuani. Itse en ikinä pitäisi ranteessani esimerkiksi niitä farkkurannekkeita, jotka olen tehnyt. Mutta postaus on ollut suosittu ja kuva pinnattu Pinterestissä moneen kertaan. Ja oppilaat tykkäävät.

Tästä olisi kirjoittamista vaikka kuinka pitkään, mutta nyt on pakko lopettaa, mutta jatketaan keskustelua joosain toisessa postauksessa. Ja herne nenässä pitää verenpaineen virkeänä ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...