Visiitillä: Kestävän kehityksen kauppa Mereija - Mereija Shop
Kesällä käydessäni Helsingissä vierailin aivan ihastuttavassa puodissa, Mereijassa. Mahdottoman mielenkiintoinen putiikki täynnä toinen toistaan makeampia uusiotuotteita! Liikkeestä löytyy myös ompelimo, jonne voi viedä korjauksen, tuunauksen tai uudistuksen tarpeessa olevia vaatteita ja asusteita.

Tarkoituksenani oli vain äkkiä piipahtaa myymälässä näpsimässä muutama kuva, mutta jäin sinne yli tunniksi keskustelemaan puodin pitäjän Eijan kanssa. Kierrätyksestä, ekologisuudesta ja kaikesta siihen liittyvästä riitti juttua, ja varmaan jatkamme seuraavalla kerralla siihen mihin jäimme :)

Olen ilmeisesti vahingossa poistanut muistikortiltani ottamani kuvat myymälästä, siis ne jossa myymälä näkyisi kokonaisuudessaa. Höh, olisi ollut kiva näyttää millainen kauppa on sisältä!

Tuotteet ovat hyvän näköisiä, taidolla tehtyjä ja ne on laitetettu kauniiisti esille. Esimerkkinä tästä voisi olla idea mobilesta, joka on tehty rikkinäisestä sateenvarjosta, aiempi postaus siitä on  täällä. Mobileen on ripustettu myynnissä olevia pikkuruisia elefantteja ja näin on hyvin saatu hyödynnettyä myös tyhjää tilaa myymälässä. Kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa tähän persoonalliseen puotiin!

Mereijan sivulla  Facebookissa löytyy lisää juttua ja sieltä löytyy myös myynnissä olevista vaatteista on paljon kivoja kuvia. 


Nämä nappirintakorut olivat niin makoisia, että ensi kerralla niistä jokin lähtee mukaani. Tottahan toki osaisin väsätä tuollaisen itsekin ja tarvikkeitakin löytyisi kotoa omasta hyllystä. Mutta...  Lainaa tässä nyt Eijan sanoja, keskustelimme meinaan pitkään myös ideoiden kopioinnista ja tuotteiden itse tekemisestä. Eija sanoi niin kauniisti, että kun kopioi jonkun valmiin idean, tehdyssä tuotteessa ei ole sen alkuperäisen tekijän henkeä ja sielua ja yhdyn näihin sanoihin koko sydämestäni. Nämäkin rintakorut ovat hyvin erilaisia kuin jos olisin itse tehnyt samaisen korun omista napestani.  Myynnissä on muun muassa tämän näköisiä tuotteitaThis summer I visited Helsinki and also this charming shop, Mereija. All the delightful things in this interesting shop are made from recycled materials, Mereija is really worth a visit!


2 comments:

Hääräämön Laura said...

Mielenkiintoisen näköinen kauppa. Täytyypä piipahtaa, kun seuraavan kerran on käyntiä Helsingissä.

Olen vähän eri mieltä tuosta ideoiden kopioimisesta. Mielestäni riippuu paljon siitä, miten sen tekee. Tarvitaanko ja halutaanko sitä alkuperäisen tekijän henkeä? Ja kuka lopulta on alkuperäinen tekijä, varsinkin jos kyseessä on erittäin simppeli tuote? Aivan suoraa tuotteen kopiointia en tokikaan ihaile. Esim. kierrätysmateriaaleja käytettäessä se ei aina ole mahdollistakaan.

Törmäsin hiljaittain termiin "parastaminen". Ei siis ajatella, että idea varastetaan, vaan ideaa parastetaan, kehitetään paremmaksi. Minä olisin otettu, jos minun keksimäni idea inspiroi jotakuta niin paljon, että hän tekee siitä oman versionsa.

Olisin taipuvainen ajattelemaan, että juuri mikään tuote ei ole valmis ja lopullinen, vaan kun niitä tekee enemmän, aina keksii uusia ja ehkä parempia ratkaisuja. Näiden välivaiheiden kautta sitten syntyy mahdollisesti myös jotain aivan muuta. Tämä ei tokikaan mielestäni alenna yksittäisen tuotteen arvoa. Jos eri ihmiset tekevät erilaisia versioita tuotteista, he tuovat tuotekehitysprosessiin usein enemmän kuin yksi ihminen olisi voinut koskaan keksiä.

Lea/kiertoidea said...

Hei Laura, sori että vastaaminen kommenttiisi on kestänyt. Koulujen alkaessa pöpötkin tulevat kouluun ja nyt kärvistelen jo toista viikkoa flunssaisena, ehkä kohta ollaan voiton puolella :)

Kyllä tuokin on totta mitä puhut, kaikkihan on loppujen lopuksi keksitty jo kertaalleen ja se, että ideoita pitää kehittää edelleen.

Mutta olen ajatellut tuota asiaa enemmän sellaisen tekijän kannalta, joka valmistaa tuotteita ja myy niitä julkisesti. Olen aikaisemmin ollut myymässä tekemiäni juttuja torilla ja markkinoilla, sitä on tullut tehtyä noin 10 vuoden ajan, joten jonkinlaista kokemusta asiasta on.

Olen aika monta kertaa kuullut kommentin, omaa tai naapurin pöytää katselevalta asiakkaalta: Tää on tosi kiva, mutta en mä halua maksaa tästä näin paljon, mä teen tän itse. Välillä siis törmää siihen, että käydään eri markkinoilla etsimässä idea ja kopiodaan se sitten omaan työhön. Kyllä tietty kaikki käsitöitä tekevät etsivät ideoita ja tekevät niistä omia versioitaan, minä myös. Mutta mielummin koitan ostaa kivan tuotteen, saan siitä enmmän iloa kuin että olisin tehnyt sen itse.

Minusta tuntuu todella ikävältä, kun käsityöläinen joka tekee tekee tuotteensa, maksaa vuokraa myyntipaikasta ja usein seisoo itse myymässä koko päivän ja saa kuulla tuollaisen kommentin.

Haluankin näillä jutuillani myös herättää keskustelua käsityön arvosta, jos me naiset emme arvosta toisten tekemää, niin kuka sitten?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...