Pages

Logo kuvassa & copyright-oikeuksista - About logos & copyrights


photo: kiertoidea & Microsoft, idea here

Tässä blogin pitämisessä parasta antia on ollut se, että olen päässyt jakamaan muille löytämiäni kierrätysideoita ja näin edistämään kierrätystä. Tietty on ollut mukavaa saada esille myös minun omia ideoitani ja vielä hienompaa  on, jos niistä on ollut iloa muillekin. 

Selailen nettiä vaihtelevasti lukien blogeja ja etsien ideoita, ja varsinkin Pinterestin kautta olen viime aikoina löytänyt paljon uusia ideoita ja blogeja. Nyt  etenkin Pinterestin myötä olen vain huomannut sellaisen ongelman, että linkit alkuperäiseen lähteeseen katoavat helposti.  Linkki saattaa hävitä esimerkiksi pinnaamalla kuvia Googlen kautta. Kuvaa  klikkaamalla ei pääse eteenpäin ja silloin katoavat myös alkuperäisen tekijän ohjeet ja vinkit. Hyvän idean lisäksi minua kiinnostaa myös se, onko idean toteuttajalla ehkä lisää mielenkiintoisia juttuja sivullaan.

Joskus valitettavasti törmää myös blogeihin, joissa muiden ottamia kuvia on kopioitu eikä niiden yhteyteen ole laitettu tietoja kuvan alkuperästä, käsityöblogeissa näitä on onneksi harvemmin. Itse haluan tietää, kuka on idean keksijä ja minusta on tärkeä antaa tunnustusta linkittämällä kuva sen alkuperäiseen lähteeseen. Myös siksi, että minusta palautteen antaminen on tärkeää ja se on sitäpaitsi kivaa :) 

Kannattaisi myös muistaa se, että jotkut ansaisevat leipänsä myymällä valokuviaan eikä copyright-merkillä varustettuja kuvia saa kopioida ilman lupaa.  Pyydän aina luvan alkuperäisestä lähteestä, jos sivulla on tuo merkki (tai vaikka sitä ei olekaan). Oma linjani on kehittynyt tässä blogin pitämisen saatossa. Kyllä minullakin oli alkupäässä muutama kuva, jotka olin kopioinut uutena innokkaana bloggaajana, nyt nekin on poistettu (juu, ennen kuin aloin saarnaamaan tästä aiheesta...) 

Mielestäni olisi hyvä, jos blogien pitäjät tallentaisivat kuvat bloginsa nimellä, näin ne olisi helpompi jäljittää jos lähde on katoaa matkan varrella. Esimerkiksi omat kuvani alkavat aina etuliitteellä kiertoidea, loppuun laitan tietoa kuvasta esim. kiertoidea_garden_signs1. Joskus tallentelen netistä muiden kuvia omalle koneelleni ja myöhemmin tuon samaisen kuvan alkuperä on helppo löytää, jos se on tallennettu blogin nimellä. Saahan sen toki itsekin kirjoitettua, mutta aina en viitsi nähdä vaivaa ja myöhemmin saan muistella  mistähän  i h m e e s t ä kuva on peräisin :)
Aikaisemmin en ole kovinkaan välittänyt siitä, että saan "mainetta" keksimistäni kierrätysideoista, enkä niinikään ole  käyttänyt blogini kuvissa sen nimeä.  Nyt olen alkanut käyttämään "logoa" kuvissani ja syynä on ihan se, että kuvani ovat alkaneet elää omaa elämäänsä netissä, mikä sinänsä ihan hauska juttu. Olisipa mukavaa, jos näiden netissä olevien kuvien kautta lukijat löytäisivät tänne blogiin jakamaan kierrätysideoita.  Ja onhan tuo kuva, jossa löytyy blogin nimi jotenkin paremman näköinen. Tosin tuossa kuvassa logo saisi olla oikeassa reunassa, kuvan tasapaino keikahtaa hassusti vasemmalle. Kuvassa shampoopullosta tehdyt kasvimaakyltit, postaus löytyy täältä.

Laura on sivunnut tätä samaisesta aihetta blogissaan Hääräämö, tässä jutussa hän kirjoitti  kuvien suojaamisesta omalla logolla. Sekään ei estä luvatonta kopiointia, logot on helppo poistaa  kuvankäsittelyohjelmalla jos homman osaa, eli  ne jotka haluavat  olla ikäviä ihmisiä  löytävät kyllä konstit halutessaan. Postauksessa Laura oli Photoshopin avulla poistanut malliksi bloginsa nimen omasta kuvastaan. Logon poistaminen on onnistunut todella hyvin, kuvasta ei edes huomaa että sitä on käsitelty jotenkin.

Pinterestistä vielä, suhtaudun siihen edelleen kaksijakoisesti - se on mahtava ideoiden lähde, mutta tekijänoikeusasioista voi olla montaa mieltä. Tekijänoikeuksien vuoksi olen poistanut osan ilmoitustauluistani, eli ne joissa kuvat ovat olleet selkeästi valokuvaajan ottamia. Suomi-design -taulun olen  säästänyt, koska koen että se on hyvää mainosta suomalaisille tuotteille. 


It's been a pleasure to write this blog and share ideas for recycling to others. It's also been fun to share my own ideas and even more fun, if others have been able to use those ideas. Every now and then I search ideas on the net, and Pinterest has been a great source for inspiration. But sometimes the pictures haven't been linked properly to the original source. It would have been nice to find a tutorial, or a new inspiring blog.

Sometimes bloggers just copy images on their blog and there's no link added. I want to give credit to a person that has found out an inventive idea, so this is why I always link the images back to the origin. I also think that providing feedback is important.

It should be kept in mind, that some people earn their living by selling their photos. The images  marked with copyright symbol  aren't free for use,  so any copying is not permitted. 

I've started to add my "logo" on my pics because of these linking issues, like in the picture above. The garden signs in the picture are made from a shampoo bottle, post is here.

My thoughts about Pinterest hmmm... it's a great inspiration source, but potential copyright infrigment should also be a concern, and I have removed some of my boards.

Osaatteko käyttää tumblr:ia? En osaa hakea esiin kuvien lähteitä, siksi siihen tutustuminen on jäänyt alkutekijöihinsä, osaatko auttaa? 

Do you know how to find the original source on tumblr? I don't, can you please help me?

2 comments:

Inka said...

Lisäämällä logon kuviinsa on helppo muistuttaa ihmisiä siitä että alkuperäisen lähteen ilmoittaminen olisi suotavaa. Toki jos joku haluaa ehdoin tahdoin varastaa toisen omaisuutta niin kyllähän siihen keinot löytyy, vaikka sitten logo poistamalla jos ei muuten. Monesti kyse taitaa kuitenkin vain olla siitä ettei jakseta tai viitsitä merkata lähteitä.Itsekin nykyään laitan aina lähteet ja linkit alkuperäiseen postaukseen. Niin ja tuo tiedostojen nimeämisjuttu on ollut minulla käytössä jo useamman vuoden :) En tiedä onko se ketään hyödyttänyt.

Lea/kiertoidea said...

Niin, onhan se helpompaa roiskia kuvia blogiin kuin laittaa joka ikiseen linkki, eli siis kyllä, linkittäminen vie aika paljon aikaa.

Nimellä tallentamisesta: Sulla on kyllä sen verran hyvän näköisiä kuvia, että uskon vierailijoittesi pitävän niistä ja tod.näk. myös tallentelevan niitä omalle koneelleen :)

Olen valinnut oman tapani tehdä tätä blogia tällä tavalla, koska uskon toisaalta siihen, että hyvää jakamalla pääsee lopulta pidemmälle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...