Pages

Mikä on vaihtotori? Miten vaihtotori toimii?


Olimme kaveri Marikan kanssa ptkään miettineet tapahtumaa, joka edistäisi tavaroiden kierrätystä ja siten vähentäisi myös polttoon päätyvän sekajätteen määrää (näin Keravalla ja Tuusulassa).  Omassa mielessäni oli muhinut pitkään vaihtotori-idea, yhdessä päätimme toteuttaa tapahtuman ja lähdimme miettimään sopivaa paikkaa. Mukaan järjestämiseen saimme lähikauppamme, K-market Parilan. Ystävällinen ja avulias kauppiaspariskunta lupasi tilan käyttöömme veloituksetta.Vaihtotorin idea on yksinkertainen:
tuo tuollessasi - vie mennessäsi.
 
Kaikki tämä aivan ilmaiseksi.


Ensimmäiseksi haasteeksi muodostui se, että meillä ei ollut pöytiä, joille tulijat voisivat laittaa mukanaan tuomat tavaransa. Vaihtotorin toteutuminen alkoi jo mietityttää, mutta onneksi hoksasin, että banaanilaatikot olisivat hyviä alustoja matalille tasoille, kunhan saisimme jostakin ilmaiseksi levyjä. Sattumoisin samalla kadulla asuva kaverini purki juuri kaappejaan ja häneltä saimme niiden taustalevyt. Näistä sitten rakensimme tasoja seinänvierustoille, kuten kuvista näkyy. Hyvin toimivat! Eri tavaroille olimme laittaneet "osastoja", pienet kyltit opasteina Ihmiset olivat hymyssä suin liikkeellä, enkä  kuullut koko aikana ainuttakaan negatiivista kommenttia. Tapahtuman aikana jutustellessamme kävijöiden kanssa moni otti esille kierrättämisen tärkeyden.Rekkejä oli kolme kappaletta, mikä osoittautui riittämättömäksi ja henkareitakin tuli haalittua kavereilta ympäri kyliä. Vaatetavaraa, varsinkin lastenvaatteita tuli paljon.Leluja ja pelejä oli runsaasti ja suurin osa pääsi kävijöiden mukana uusiin koteihin ilahduttamaan lapsia. Tavaraa riitti! (kuva Tuusulan Etappi)

K-market Parila tarjosi kävijöille ilmaiseksi makkaraa ja mehua. Saimme tapahtumaan mukaan myös Mattilan alueen asukasyhdistyksen, ja yhdistyksen jäsenet paistoivat makkaraa tapahtumassa. Iso kiitos, on niin mukavaa kun omalla asuinalueellani on aktiivinen yhdistys, joka tekee pitkäjänteistä työtä meidän hyväksemme. Vaihtotorin kahviossa meillä puolestaan oli myynnissä korvapuusteja ja kahvia/teetä.Ilmaiset makkarat houkuttelivat osallistujia

Kaiken kaikkiaan vaihtotori onnistui yli odotusten, olemme siitä nöyrän kiitollisia. Vähäisellä tiedottamisella paikallisissa fb-ryhmissä ja paikallislehdessä tilaisuudessa kävi arvioni mukaan n. 500 henkeä. Ensimmmäiset innokkaat olivat paikalla jo 45 min ennen torin alkua ja viimeiset kävivät puoli tuntia vielä tilaisuuden päättymisen jälkeen, kun pakkasimme tavaroita. Vaihtotorin oli avoinna klo 11-14, ja totesimme, että seuraavalla kerralla tapahtuman kestoa täytyy pidentää. Tavaraa vaihtui aivan valtava määrä tuona aikana ja ilokseni se oli hyvälaatuista. Tavaraa jäi yli pakettiautollisen verran, ja Tuusulassa toimivan hyväntekeväisyyskirppis Etapin väki kävi hakemassa tavarat heti tilaisuuden lopussa. Onneksi olimme varanneet banaanilaatikoita pakkaamista varten, huh! 

Tilaisuutena vaihtotori oli todella onnistunut ja paikalla kävijät toivoivat kovasti uutta toria. Moni paikalla käynyt ei ollut kuullut tapahtumasta ja suurelle osalle ihmisistä vaihtotorin idea oli uusi. Se, että tavaraa sai tuoda ja ottaa aivan ilmaiseksi, oli monelle ihmetyksen aihe: "Ihanko totta, saako täältä ottaa tavaraa aivan ilmaiseksi?"

Koko tilaisuuden järjestäminen oli vähäisten resurssien vuoksi jonnin verran stressaavaa, sillä kaverini joutuikin koulutukseen tuona päivänä. Onneksi sain avukseni alakerran naapurini Teijan, joka on myös ottanut nämä kuvat. Teijalle iso kiitos sekä kuvista, että avusta! Kiitokset myös leipurille Katjalle, joka ammattitaidolla leipoi herkulliset korvapuustit kahvioomme. Kahvion tuotto jäi melko vaatimattomaksi, mutta saimme onneksi bensakulut yms. maksettua. Vaihtotorin järjestimme viime syksynä ystäväni kanssa perustamamme yhdistyksen nimissä. Sen tarkoituksena on edistää kestävää kehitystä sekä luoda harjoittelupaikkoja heikommin työllistyville Keski-Uudellamaalla. Yhdistyksen nimeksi päätimme antaa Keski-Uudemaan Eko ry, tuttavallisemmin KEKO. Vaihtotori olikin mukava tapa aloittaa yhdistyksen toiminta. Tulevaisuudessa tulemme tekemään yhteistyötä alueen eri järjestöjen ja viranomaisten kanssa mm. järjestämällä tilaisuuksia ja lahjoittamalla apua tarvitseville vaihtotoreilta yli jääneitä tavaroita. 

Keski-Uudenmaan eko ry

Kiitokset:

Mattilan alueen asukasyhdistys
K-market Parila
Tuusulan Etappi
Pakkopulla
PS. Suomi on käyttänyt oman osuutensa luonnonvaroista, meidän ylikulutuspäivämme tänä vuonna oli viime perjantaina 5.4. 2019. Vaihtotori on yksi keino vähentää uusia hankintoja ja kierrättää itselleen tarpeettomat tavarat! 

Kulutusta voit vähentää seuraavilla tavoilla:


                    1. Karsimalla hankintoja
        2. Korjaamalla
        3. Kierrättämällä
        4. Käyttämällä kestotuotteita

Mukavaa viikoloppua kaikille!

5 comments:

Sesse said...

Hieno homma ja varmasti mukava tapahtuma. Eräs blogisti on joskus kirjoittanut, että heidän kylän kaupalla on paikka mihin saa jättää hyvä tavaraa ja saa myös ottaa mitä haluaa...tuommoiset on kivoja :)

Lea/kiertoidea said...

Kiitos kommentista Sesse, olen nähnyt lehtijutun kylän yhteisestä kierrätyskaapista, jonne sai jättää tavaroita vapaasti. Olisipa mukavaa, jos tämän tyyppinen toiminta yleistyisi! Meidän rapussamme on naapureiden kesken kierrätystä, aina välillä joku laittaa kassillisen tavaroita jakoon. Helppoa ja vaivatonta kierrätystä :)

Kristiina K said...

Mahtava idea tuollainen vaihtotori! Kunhan ihmiset sitten tuovat käyttökelpoista tavaraa eivätkä mitään rojua.

Saaranlautasella said...

Tämä on ollut tosi hieno idea sinulta ja varmasti tällaiset tapahtumat toisivat iloa monelle, sillä tuntuu niin surulliselta heittää pois jotain hyvässä kunnossa olevaa ja toisaalta sinne kirpparille myyntiin vietävää pitäisi olla melkoisen paljon, että sen pöydän hinnan saisi katettua. Tällaiseen tapahtumaan lähtisin mielelläni mukaan.

Lea/kiertoidea said...

Kiitos kommenteista teillekin Kristiina ja Saara. Tällä kertaa vaihtotorille tuotu tavara oli todella hyväkuntoista, mitään ei tarvinnut heittää pois. Moni totesi saamaa kuin Saara, että vaihtotori oli helppo tapa päästä ylimääräisestä tavarasta eroon. Lisäksi vaihtotoreja pitäisi järjestää siellä missä ihmiset asuvat, jotta tavaran kierrättäminen olisi helpompaa.

Moni oli päättänyt, että he eivät ota mitään mukaansa tapahtumasta lähtiessään, mutta niin vain niitä tarpeellisia tavaroita löytyikin, ja ihan ilmaiseksi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...