Pages

Askartelua lapsille. Osa 1: Kangaskassin painaminen

Kangaskassiin kuva kankaanpainannalla

Kangaskassien painaminen on hauskaa puuhaa, tässä ohjeessa kuvio tehdään kankaanpainantaväreillä ja maalarinteipin avulla. Omaan kassiini painamani kuvio on japanilainen kanji-merkki, voit itse keksiä itsellesi jonkin mieleisen kuvion. Jutun lopussa on luettelo tarvikkeista, joita tarvitset työn toteuttamiseen.

Tulostettavan PDF-ohjeen löydät klikkaamalla tästä.


TARVIKKEET:
.- sanomalehtiä tai muovia pöydän suojaksi

- kankaanpainovärejä

- vaatteiden suojaksi esiliina tai jätesäkki. Vaatteisiin joutunut kankaanpainoväri ei yleensä lähde irti pesukoneessa jos se on kuivunut. Märkää väriä voit poistaa huuhtelemalla vaatetta, mutta usein kankaaseen jää väriä

- kassi, t-paita tai muu painantaa varten

- maalarinteippiä

- sakset

- superlonia tuputtimia varten

- alustoja väreille esim. karkkilaatikoiden kansia

- hiustenkuivaaja, jos työt pitää saada nopeasti kuivaksiOHJE
1. Suojaa pöytä esim. sanomalehdillä tai muovilla. Laita avattu sanomalehti kassin sisään. Tämä estää värin imeytymisen painamisen aikana kassin toiselle puolelle.
2. Teippaa maalarinteipillä haluamasi kuvio kassiin, huomaa että kuvio tulee negatiivisena esille eli teipin alle tuleva kohta jää kassin kankaan väriseksi. Varmista että teippi on kiinnittynyt hyvin kassiin.3. Tuputtimien avulla siirrät väriä pinnalle. Tee tuputtimet superlonista kietomalla pala maalarinteippiä toiseen päähän. Näin tuputtimesta tulee jämäkkä, eikä väri leviä sormiiisi työskentelyn aikana. 4. Ota väriä purkista alustalle ja kasta tuputinta hieman väriin. HUOM! Tuputa väriä ensin alustaan (kuvassa) ja sitten vasta työhösi. Näin saat värin levittymään tasaisesti tuputtimeen, eikä työhön tulee liikaa väriä. Liika väri menee kankaasta läpi ja sabloonalla työskennellessä väri leviää helposti sabloonan alle ja kuvasta tulee suttuinen.


5. Tuputa haluamiasi värejä kuvaan. HUOM! Paina tuputinta kevyesti ja aina kohtisuoraan ylhäältä alas teipin tai sabloonan päälle. Älä maalaa tuputtimella, sillä väri voi mennä teipin tai sabloonan alle ja kuvasta tulee epäselvä.
6. Tuputtele koko alue täyteen, tarkoitus on jättää jälki hieman epätasaiseksi ja elävän näköiseksi.


7. Anna kassin kuvia mielellään yön yli ja poista kuivasta työstä teipit. Voit nopeuttaa kuivumista hiustenkuivaajalla, varo kuitenkin, ettei kassisi kärähdä!


8. Kun työsi on täysin kuiva, väri kiinnitetään silittämällä. Silitä kuviota nurjalta puolelta kahden pisteen lämmöllä (raudassa säätö ** eli 150C). Värin kiinnityksessä seuraa valmistajan ohjeita, esim. Emotuotanto: Silitä joka kohdasta hitaasti raudalla 30 sek ajan. Seriväri: Paina 2x10sekuntia, älä liikuta rautaa. Varo, ettei kangas tai siinä oleva väri pala!Persoonallinen kassisi on valmis käyttöön!


Kankaanpainantavärit kestävät yleensä pesun 40-60 asteessa, tarkista lämpötila käyttämäsi värin ohjeista,

1 comment:

Jan said...

Hei Lea! Kiitos kivasta blogista :) Kirjoitin blogin kangaskassien tuunaamisesta lasten synttäreillä. Inspiraatioksi laitoin linkin muutamaan hyödylliseen blogiin, myös sinun. Tervetuloa katsomaan :) https://www.talenco.fi/blogi/2023/02/27/kangaskassien-tuunaus-on-hauskaa-ja-luovaa-ohjelmaa-lasten-synttareilla/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...