Pages

Askartelua lapsille.Osa 3: Helppo marionettinukkeNäin askartelet lasten kanssa helpon marionettinuken! Mallina olevat nuket on tehty kokonaan kierrätysmateriaalista!

Marionettinuket ovat olet todella suosittuja vetämissäni pajoissa ja koulussa niillä on esitetty monet näytelmät, nuken avulla ujoimmatkin lapset uskaltavat esiintyä. Nuken kanssa on helppo harjoitella yleisön edessä olemista, tunteiden ilmaiseminen ja tarinan kertominen sujuu helpommin..

Nuken avulla voidaan myös työstää erilaisia asioita. Yhdessä pajassa pieni askartelija teki nukestaan lemmikkimarsunsa näköisen. Oikea marsu ei voinut osallistua lasten leikkkeihin, niinpä tuo marionettimarsu pääsi mukaan vaikka minkälaisiin seikkkailuihin! Vuoden kuluttua pidimme taas uuden pajan ja tuona aikana tytön rakas marsu oli kuollut. Äidin ehdotuksesta marionetille tehtiin enkelin siivet, ja näin tyttö pääsi työstämään lemmikin menetyksen aiheuttamaa surua.

Tulostettava PDF-ohje löytyy klikkaamalla tästä.

Tarvikkeet:

- ohutta trikoota päätä varten
- vanua
- huivi tai ohutta kangasta vaatteeseen
- kalalankaa ja 15cm pituinen keppi tai esim. letkua
hiuksiin villa- tai puuvillalankaa
- isoreikäinen silmäneula, ohut silmäneula
- silmiin lankaa, nappeja, helmiä tai purkautumatonta kangasta

Marionettinuken päätä varten tarvitset haluamasi väristä ohutta trikookangasta, kalalankaa ja vanua. Voit käyttää  myös kierrätysmateriaaleja, tässä nukessa on käytetty t-paidasta otettua kangasta ja vanu on pehmolelun sisältä. Voit myös valmistaa koko nuken pelkästä huivista.

Leikkaa kankaasta 30x30cm kokoinen palanen, laita vanu kankaan nurjalle puolella ja sido kalalangalla pää, jonka halkaisija on 4cm.
Kun pää on valmis, pujota isoon silmäneulaan n. 70cm pituinen pätkä kalalankaa. Tee iso solmu ja työnnä neula läpi kaulan sisältä ja ulos päälaesta mahdollisimman keskeltä. Seuraavaksi vuorossa on vaatteen valmistus. Voit käyttää esim. vanhaa huivia tai kevyttä kangasta neliön muotoisen palan. Leikkaa kankaaseen pieni reikä keskelle ja pujota pää siitä läpi.Kierrä lankaa kaulan ympärille saadaksesi kaula-aukko pienenemään tai ompele sen reunat. Tässä nukessa silmät on ommeltu langalla, mutta voit tehdä ne myös helmistä, napeista tai purkaantumattomasta kankaasta. Suu jätetään pois, näin nukelle voidaan kuvitella aina uusi ilme. Jos nuken suu tehdään siten, että sillä on vain yksi ilme, esimerkiksi naurava, on sillä vaikeampaa esittää surullista tunnetilaa. Ompele tai liimaa nukelle hiukset.

Kiinnitä pään läpi tuleva naru kannatinkeppiin, voit vielä lisätä huivin kulmiin narut, joita voi liikutella käsien tapaaan. Tässä työssä kannattimena on pätkä rakennustöistä yli jäänyttä letkua.


Voit tehdä nukellle myös kädet. Käsiä varten tarvitset 30x75cm kokoisen palan. Tee ensin pää ohjeen mukaan keskelle ja sitten kädet 10cm päähän siitä, käsien halkaisija on 2cm. Vaatteeksi voit laittaa kevyttä kangasta tai huivin, tässä nukessa puku on tehty 20x60cm kokoisesta ohuesta  kankaapalasta.

Solmi myös käsiin narut, jotta voit liikutella nuken käsiä. Huomaa kuitenkin, että kun kannattelet nukkea perusasennossa, että käsien narut ovat niin pitkät että ne eivät nouse ylös itsestään, vaan roikkuvat nuken sivulla.

Hyvä pituus kannatinnaruille on sellainen, että nuken esittäjän kädet ovat rennossa asennossa ja nuken helmat osuvat lattiaan. Näin nukke liikkuu luontevasti lattialla ja voi istua, hyppiä tai kävellä.No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...