Tekstiilit kiertoon!

Kuva: Microsoft.com

Sain vinkin Kuningaskuluttaja-ohjelman jaksosta, jossa käsiteltiin tekstiilien kierrätystä ja päätin laittaa linkkejä tuohon kiinnostavaan juttuun. Minusta on aivan  uskomatonta, että Suomen kokoisessa maassa  v. 2010 tekstiilijätettä  tuotettiin 75 miljoonaa kiloa. Tuosta määrästä 1/4 hyödynnettiin lämpöenergiana polttolaitoksissa, loput päätyivät kaatopaikalle. Siis maassa jonka väkiluku on n. 5,4 miljoonaa! 

Pienillä ekoyrittäjillä on vaikeuksia saada riittävää määrää tarvittavaa materiaalia sarjatuotantoa varten, he joutuvat haalimaan materiaalit pienissä erissä kirpputoreilta. Jotta materiaalien hankinta helpottuisi, tarvittaisiin paikka josta niitä voisi ostaa suuria määriä.


Kuningaskuluttaja-ohjelmassa esiteltiin idea perustaa ketju, joka mahdollistaisi tekstiilien hyötykäytön ja tämän asian eteenpäin viemiseen on perustettu yhdistyskin. Suomen poistotekstiiliyhdistys ry. toimii idean äänitorvena ja siihen voi littyä kuka tahansa asiasta kiinnostunut. 

Idea toimisi näin: suurien kauppojen yhteydessä voisi olla keräyspisteet, joihin tarpeettomat tekstiilit voi viedä. Tämän jälkeen tekstiilit kerättäisiin materiaalipankkeihin. Materiaalipankeista tekstiilejä saisivat eko-ompelijat, kierrätysteollisuus, kirpputorit ja muut tarvitsijat. Vain käyttökelvoton jämä, esimerkiksi likaiset tekstiilit menisivät polttolaitoksille.

Jo ekologisista syistä tekstiilimateriaalien kierrättäminen on kannattavaa. Jos vaate valmistetaan kierrätetystä tekstiilimateriaalista, luonnonvaroja säästyy 12 kg verattuna siihen, että se valmistettaisiin uusista raaka-aineista. Sellaiset tekstiilit, jotka ovat liian kuluneita ompelijoiden käyttöön, voidaan jo nyt hyödyntää öljyntorjuntamattojen ja rakennusten eristeaineeena. Toivottavasti materiaalipankki toteutuu, se olisi tärkeä lenkki ekoyrittäjinä toimiville  ja edistäisi tekstiilien kierrätystä! Vuoden 2016 jälkeen tekstiilejä ei saa enää viedä kaatopaikalle, joten olisi hyvä että niiden käyttöön olisi vaihtoehtoja sen sijaan, että ne vain poltettaisiin polttolaitoksissa. (Lähde: Kuningaskuluttaja 26.4.2012)


9 comments:

Aarnilintu said...

Minä satuin ihan vahingossa osumaan telkun ääreen oikealle kanavalle, kun tuo ohjelma tuli. Mielenkiinnosta jäin katselemaan ja ihmettelin suuresti tuota samaa, miten paljon tekstiileitä päätyy kaatopaikalle. Ja sitä, miten kierrätysvaatevalmistajien on hankala löytää materiaalia.

Vaatelainaamosta innostuin myös. Mikä oivallinen idea! Taidelainaamot ovat varmaan tutumpi konsepti, mutta samalla perusperiaatteella tuokin toimi. Harmittavan huonosti se vaan on auki, vain parina päivänä kuukaudessa muistaakseni. Kerran jo jostain bongasin aukioloajat, mutta nyt en taas löydä niitä millään.

Lea/kiertoidea said...

Kiitos kommentista Aarnis (siis tää on mun ihan oma lempinimi sulle, olen käyttänyt sitä aiemminkin :)).

Niin, vaatelainaamo on kyllä hieno idea! Tuossa linkissä on muuten sattumalta se aukioloaika, tätä ei ole kyllä ihan helppo muistaa:

avoinna joka parillisen viikon torstaisin klo 14-17

VK said...

Kiitos tästä postauksesta! Pitäisi itsekin tehdä tästä postaus ja kannustaa kaikkia muitakin tekemään postaus aiheesta. Olisi hyvin tärkeää, että sana leviäisi siitä, ettei edes rikkinäisiä vaatteita pidä heittää kaatopaikalle. Monetkaan eivät tiedä, että ne kelpaavat vielä teollisuuden käyttöön. Tuota Kuningaskuluttajaa kun katsoi, oli vaatejätemäärän näkeminen melkoinen isku tajuntaan.

Anonymous said...

Näin sattumalta minäkin tuon ohjelman ja tosi on, paremmin pitäisi tekstiilien kierrätys järjestää. Pienimuotoista materiaalien kierrätystä harrastan omassa yrityksessäni (www.puhdepuoti.com), jonne laitan kaupanpäälliseksi esimerkiksi kierrätettyjä vetoketjuja, kahvipusseja jne. Kaikkea mitä en itse ehdi/osaa hyödyntää, mutta joku muu voisi tarvita. Samalla postikuluilla kulkevat tilauksen yhteydessä. Sitä kun ei raski enää heittää mitään käyttökelpoista pois :)

Lea/kiertoidea said...

VK: Eipä kestä, kiitos itsellesi :) Kun tekstiilien keräily, varsinkin sen lumpun olisi organisoitu, niin sitä päätyisi vähemmän kaatopaikalle. Tekstiilijätteen määrä on todella iso...

Tiina: Niin, jokaisen voisi kantaa oman kortensa kekoon. Hyvä idea tuo ilmaiseksi jakaminen, silloin tavara menee oikeaan osoitteeseen! Kävin kurkkaamassa puotiasi ;)

Vyyhti said...

Jyväskylästä ainakin löytyy juurikin tällaisia tekstiilinkeräyspisteitä kauppojen yhteydestä. Niihin voi viedä kaikenlaisia puhtaita vaatteita, kodintekstiileja ja kenkiä, ehjiä tai rikkinäisiä, ja ne lajitellaan sitten eri käyttötarkoitusten mukaan. Itse on tullut hyödynnettyä tätä aina toisinaan, kun ei ole ollut intoa lähteä kuskaamaan tavaraa kirppikselle. Täältä löytyy lisää tietoa: http://www.jklkl.fi/index.php?id=313

Lea/kiertoidea said...

Jyväskylä on siis aikaansa edellä :) Hieno homma, näin vaivatonta kierrättämisen pitäisikin olla, soisi leviävän myös muualle.

Anna Maija Hupponen said...

Olen kanssa miettinyt, että jos lottovoitto joskus osuu kohdalle, kehitän yrityksen materiaalikierrätyksestä. Ihan järjetön määrä materiaalia menee polttoon/kaatikselle. Rakennusjätteestä näyttäisi hurja määrä olevan puuta, josta tekisi vielä vaikka mitä. Samoin kaupoista ja tehtaista menee roskiin vaikka mitä hyödynnettävää matskua, jota voisi käyttää kouluissa/ tarhoissa askarteluun, kun olisi luovuutta ja ymmärrystä materiaalin kierrätykseen.

Ongelma tässä kaikessa tuntuu olevan raha. Vaikka jäte maksaa yritykselle, monelle voittoa tavoittelevalle tuntuu olevan ainakin ajatuksen tasolla ongelma se, että heidän jätteensä tuottaisi voittoa jollekin muulle.

(Ja jälkikirjoituksena, löysin blogisi Pinterestin kautta ja tykkään!)

Lea/kiertoidea said...

Kiitos kommentista, kyllä se lämmitti kierrättäjän sydäntä! Tuo sanomasi on niin totta, kierrätyksen soisi kehittyvän sekä yksityisten talouksien ja yritysten kohdalla. Tuntuu siltä, että nykyisin ihmisillä on niin kiire, että kierrättäminen jää vaikka periaatteessa tahtoa olisikin. Ja myös kierrätysyrittäjille tuollainen materiaalipankki olisi aivan ehdoton.

Kiitos kehuista, tulivat juuri oikeana päivänä! PS. Toivotan onnea seuraavaan lottoarvontaan ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...