Pages

PARSITTU ja PAIKATTUPARSITTU ja PAIKATTU -näyttely 2021


Taitoliiton tämän vuoden käsityötekniikka on parsiminen ja paikkaus, aiheena se onkin hyvin ajankohtainen. Olen huomannut, että moni on ryhtynyt ajattelemaan kriittisesti omaa kulutustaan ja esim. pitää ostolakkoa, osa on jopa vuoden ostamatta mitään ja itse pidän vuoden vaatteiden ostolakkoa. Kässäihmisenä minua ilahduttaa etenkin se, että korjaaminen ja paikkaaminen alkavat olla trendikästä! Korjaaminen säästää luonnonvaroja ja vähentää ympäristön kuormitusta. Korjaaminen on tärkeää, sillä edellisten lisäksi joka SEKUNTI poltetaan tai kipataan kaatopaikalle autokuormallinen vaatteita


Kävin Taitoliiton upeassa, innostavassa näyttelyssä PARSITTU ja PAIKATTU. Etukäteen pelkäsin tungosta, mutta olin ainoa näyttelyssä kävijä, vain yksi ihminen piipahti ottamaan pari valokuvaa. Upeat työt ja niiden kekseliäät yksityiskohdat ihastuttivat, harmittelin että minun oli matkattava eteenpäin pian kuvien ottamisen jälkeen. Ensimmäisessä kuvassa Elina Helmisen työ Rakkaimmat (2019-2020). Virtuaalinäyttelyyn pääset vierailemaan tästä. Kuvia klikkaamalla saat esiin taiteilijaesittelyn, jossa tekijät kertovat töistään, oli todella mielenkiintoista lukea heidän ajatuksiaan!

Taitoliiton sivulla on ihana haaste: jokainen suomalainen haastetaan korjaamaan ainakin yksi esine tänä vuonna. "Silloin yli viisi miljoonaa tavaraa voisi saada jatkoaikaa ja palvella pidempään”, Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen toteaa. 

Näyttely on esillä 15.1–24.2.2021 CraftCornerissa, Eteläesplanadi 4, Helsinki. Avoinna ti–pe klo 10–18, la klo 10–17.


Näyttely jatkuu Suomen käsityön museon aulagalleriassa 15.3.–9.5.2021.


Parsittu ja paikattu 2021 -näyttely on Taitoliiton tuottama käsityötä, luovuutta ja näkemyksellistä taitoa esittelevä jurytetty näyttely. Paikkaaminen ja parsiminen voi olla yllätyksellistä, kekseliästä ja mielenkiintoista, se voi tuottaa lisäarvoa ja olla myös taiteellista ilmaisua. Näyttelyyn haettiin mielenkiintoisia, tuoreita tulkintoja siitä mitä paikattu, korjattu ja parsittu voi olla. Näyttelyyn osallistuvat saivat toteuttaa teokset haluamallaan tekniikalla ja materiaaleilla, joko perinteisesti tai perinnettä uusien. Näyttelyllä halutaan nostaa myös korjaamisen arvostusta ja kiinnittää huomiota tuotteiden kestävään käyttöön ja uudistamiseen. 

Tuskaa ja rauhaa -
Aini Pihlajaniemi 2019-2020


Uusuomalainen epoletti - 

Michelle Simon 2020Juhlahousut - Leena Mäki-Patola 2020 
Aika kultaa muistot - Eija Zweyberg 2020


Connection - Eija Zweyberg 2020 

Pidetyt - Aini Pihlajaniemi 2018-2020Parsintaharjoitus 2 -  

Leena Mäki-Patola 2020 


Polkujuoksusukat - Minttu Wikberg 2020


Kasvaa sammalta - Minttu Wikberg 2020Kerroksia - lempifarkkujen uusi elämä
 Tytti Nieminen 2020-


Liian suurta - Kati Helin 2020Havina - Aura Kajaniemi 2019


Kukitettu - Elina Ahonen 2019Tytti Nieminen - Farkkutakki 2019


Turkiskuoriaisten tuhoaman 

puseron uusi elämä - 

Riitta Kahelin 2020


Vuokko Remix - Michelle Simon 2020


Puhki saunottu - Elina Helminen 2020


Mikrohistoriaa - Merja Räty 2020


Huolehditut - Elina Ahonen 2018


Pallopaikkaa pallonpaikan päälle
 Riitta Kahelin 2019-2020


Syksyn satoa - 

Sirpa Hannele Heinonen 2020 


Tervehdys isoisältä - 

Kaisa Törmänen 2020 Toinen vahvempi toista - 

Marianne Friberg 2020 


Näönkorjaus -Marianne Friberg 2020Pellavapaituli - Sirpa Glad-Staf 2020 


Paremmaksi parsittu maapallo
 Raija Manninen 2020
Muita kiinnostavia ovat olleet mm. Anu Tuomisen näyttely (klik)
Pistot-näyttely  (klik) niin ikään Taitoliiton vuoden teemaan liittyen parin vuoden takaa


3 comments:

KristiinaS said...

Tuo oli niin kiva ja antoisa näyttely, ehkä käyn vielä uudestaan katsomassa. Polvista paikatut farkut saisi nyt synnyttää buumin, että kaikki kaupungilla risaisissa farkuissa kulkevat innnostuisivatkin paikkaamaan housunsa. Olisi paljon kivaa katseltavaa niiden risojen sijaan.
Näyttelystä sain idean parsia omat Otz-kenkäni, jotka ovat kärjestä kuluneet. Ei vaan olis tullut mieleen ellen ois nähnyt.

Lea/kiertoidea said...

Niin oli! Huvittavaa, että farkut on ensin tehtaassa tehty rikkinäisiksi ja että niiden pitää olla "oikealla tavalla" rikki, jotta ne olisivat trendikkäitä. Vaatteiden korjaaminen säästää luonnonvaroja ja omaa kukkaroa, joten sen toivoisi olevan tulevaisuudessa se isoin trendi.

Minusta tuo Otzien korjaus oli tosi kekseliästä ja hyvä esimerkki siitä, miten esineen käyttöikää voi jatkaa. Kiitos kommentistasi <3

Tarja K/Ruusu-unelmia ja villasukkia said...

Upeita teoksia! Näyttely on vuoden käsityötekniikan mukainen - parsitaan ja paikataan <3 Olisipa hienoa päästä näkemään tuo näyttely. Kiitos, että postauksesi kautta pääsin katsomaan näyttelyä <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...