PARSITTU ja PAIKATTU -näyttely 2021
Taitoliiton tämän vuoden käsityötekniikka on parsiminen ja paikkaus, aiheena se onkin hyvin ajankohtainen. Olen huomannut, että moni on ryhtynyt ajattelemaan kriittisesti omaa kulutustaan ja esim. pitää ostolakkoa, osa on jopa vuoden ostamatta mitään ja itse pidän vuoden vaatteiden ostolakkoa. Kässäihmisenä minua ilahduttaa etenkin se, että korjaaminen ja paikkaaminen alkavat olla trendikästä! Korjaaminen säästää luonnonvaroja ja vähentää ympäristön kuormitusta. Korjaaminen on tärkeää, sillä edellisten lisäksi joka SEKUNTI poltetaan tai kipataan kaatopaikalle autokuormallinen vaatteita.
Kävin Taitoliiton upeassa, innostavassa näyttelyssä PARSITTU ja PAIKATTU. Etukäteen pelkäsin tungosta, mutta olin ainoa näyttelyssä kävijä, vain yksi ihminen piipahti ottamaan pari valokuvaa. Upeat työt ja niiden kekseliäät yksityiskohdat ihastuttivat, harmittelin että minun oli matkattava eteenpäin pian kuvien ottamisen jälkeen. Ensimmäisessä kuvassa Elina Helmisen työ Rakkaimmat (2019-2020). Virtuaalinäyttelyyn pääset vierailemaan tästä. Kuvia klikkaamalla saat esiin taiteilijaesittelyn, jossa tekijät kertovat töistään, oli todella mielenkiintoista lukea heidän ajatuksiaan!
Taitoliiton sivulla on ihana haaste: jokainen suomalainen haastetaan korjaamaan ainakin yksi esine tänä vuonna. "Silloin yli viisi miljoonaa tavaraa voisi saada jatkoaikaa ja palvella pidempään”, Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen toteaa.
Näyttely on esillä 15.1–24.2.2021 CraftCornerissa, Eteläesplanadi 4, Helsinki. Avoinna ti–pe klo 10–18, la klo 10–17.
Näyttely jatkuu Suomen käsityön museon aulagalleriassa 15.3.–9.5.2021.
Parsittu ja paikattu 2021 -näyttely on Taitoliiton tuottama käsityötä, luovuutta ja näkemyksellistä taitoa esittelevä jurytetty näyttely. Paikkaaminen ja parsiminen voi olla yllätyksellistä, kekseliästä ja mielenkiintoista, se voi tuottaa lisäarvoa ja olla myös taiteellista ilmaisua. Näyttelyyn haettiin mielenkiintoisia, tuoreita tulkintoja siitä mitä paikattu, korjattu ja parsittu voi olla. Näyttelyyn osallistuvat saivat toteuttaa teokset haluamallaan tekniikalla ja materiaaleilla, joko perinteisesti tai perinnettä uusien. Näyttelyllä halutaan nostaa myös korjaamisen arvostusta ja kiinnittää huomiota tuotteiden kestävään käyttöön ja uudistamiseen.
Tuskaa ja rauhaa -
Aini Pihlajaniemi 2019-2020
Uusuomalainen
epoletti -
Michelle Simon 2020
Juhlahousut - Leena Mäki-Patola 2020
Aika kultaa muistot - Eija Zweyberg 2020
Connection - Eija Zweyberg 2020
Pidetyt -
Aini Pihlajaniemi 2018-2020
Parsintaharjoitus 2 -
Leena Mäki-Patola 2020
Polkujuoksusukat - Minttu Wikberg 2020
Kasvaa
sammalta - Minttu Wikberg 2020
Kerroksia
- lempifarkkujen uusi elämä
Tytti Nieminen 2020-
Liian suurta - Kati Helin 2020
Havina - Aura Kajaniemi 2019
Kukitettu - Elina Ahonen 2019
Tytti Nieminen - Farkkutakki 2019
Turkiskuoriaisten tuhoaman
puseron uusi elämä -
Riitta Kahelin 2020
Vuokko
Remix - Michelle Simon 2020
Puhki saunottu - Elina Helminen 2020
Mikrohistoriaa - Merja Räty 2020
Huolehditut - Elina Ahonen 2018
Pallopaikkaa pallonpaikan päälle Riitta Kahelin 2019-2020
Syksyn
satoa -
Sirpa Hannele Heinonen 2020
Tervehdys
isoisältä -
Kaisa Törmänen 2020
Toinen
vahvempi toista -
Marianne Friberg 2020
Näönkorjaus -Marianne Friberg 2020
Pellavapaituli - Sirpa Glad-Staf 2020
Paremmaksi parsittu maapallo
Raija Manninen 2020
Pistot-näyttely (klik) niin ikään Taitoliiton vuoden teemaan liittyen parin vuoden takaa
3 comments:
Tuo oli niin kiva ja antoisa näyttely, ehkä käyn vielä uudestaan katsomassa. Polvista paikatut farkut saisi nyt synnyttää buumin, että kaikki kaupungilla risaisissa farkuissa kulkevat innnostuisivatkin paikkaamaan housunsa. Olisi paljon kivaa katseltavaa niiden risojen sijaan.
Näyttelystä sain idean parsia omat Otz-kenkäni, jotka ovat kärjestä kuluneet. Ei vaan olis tullut mieleen ellen ois nähnyt.
Niin oli! Huvittavaa, että farkut on ensin tehtaassa tehty rikkinäisiksi ja että niiden pitää olla "oikealla tavalla" rikki, jotta ne olisivat trendikkäitä. Vaatteiden korjaaminen säästää luonnonvaroja ja omaa kukkaroa, joten sen toivoisi olevan tulevaisuudessa se isoin trendi.
Minusta tuo Otzien korjaus oli tosi kekseliästä ja hyvä esimerkki siitä, miten esineen käyttöikää voi jatkaa. Kiitos kommentistasi <3
Upeita teoksia! Näyttely on vuoden käsityötekniikan mukainen - parsitaan ja paikataan <3 Olisipa hienoa päästä näkemään tuo näyttely. Kiitos, että postauksesi kautta pääsin katsomaan näyttelyä <3
Post a Comment