Pages

Farkkujen paikkaus sashikolla - Sashiko jeans



jeans sashiko mending
Nämä farkut on paikattu ja koristeltu sashiko-pistoilla

Farkkujen korjaaminen sashiko-kirjonnalla



Repsottavatko farkkujesi polvet, onko takapuolessa reikä? Tässä idea farkkujen kirjomisesta sashiko-kirjonnalla, joka tehdään käsin! Sashiko on vanhaa, perinteistä japanilaista kirjontaa, jossa lyhyillä pistoilla luodaan yksinkertaisen kaunista kuviota. Näiden itse korjattujen farkkujen kuva oli fb:n Sashiko-Suomi -ryhmässä ja sain luvan sen jakamiseen farkkujen ompelijalta Kirsiltä. Eikö ole hienot pökät! Kiitokset vielä Kirsille luvasta kuvan julkaisuun!


Olen kokeillut kirjoa pienen pätkän sashikoa omilla neuloillani farkkukankaaseen, mutta se osoittautui melko vaikeaksi. Sashikossa neulalla ommellaan kerralla useampi etupisto, mutta paksu neula ei oikein tahtonut mennä kankaasta läpi ja lopulta ompelin työn ompelukoneella (muistinkin, että olen tehnyt  siitä postauksen, joka löytyy täältä Ei tullut sashikoa ei). Tavallinen pistoilla kirjonta tai korjaaminen eroaa siinä, että sashikossa neulalla tehdään useampi pisto kerrallaan, jolloin jäljestä tulee tasaisia. Paras tulos saadaan sashiko-neulalla (lähde: Almandiini.fi). Lisää sashikosta voit lukea vaikka täältä, Heidi Did It -blogin jutusta Sashiko-kirjonnan tietopaketti.

Farkuissa on käytetty myös japanilaista boro-tekniikkaa, jossa kankaalle ommellaan paikkoja. Jälkimmäisessä videossa esitellään paikkaustyyliä, jota voi ommella tavallisella langalla ja neulalla  Videossa on selkeät ohjeet, joiden avulla ompelu onnistuu varmasti. Ideoita löytyy esim. Outi Pyyn postauksesta Paikkaamisen jalo taito..


Are you familiar with sashiko sticthing? Here a a few examples how to sew sashiko sticthes. The second video tells about boro sticthing, which is a an easier technique to mend clothes. 



Tässä videossa esitellään sashikon ompelua: 






Boro






Näissä molemmissa tekniikoissa kivaa on mielestäni se, että vaatteiden korjaus tai koristeleminen onnistuu ilman ompelukonetta. Korjaamisessa voi hyödyntää pieniä, kauniita tilkkuja, sekä erivärisiä lankoja eikä ompeleminen ole vaikeaa. Lopputulos on varmasti persoonallinen!

Vaatteen korjaaminen ja sen käyttöiän pidentäminen ovat ekotekoja jo sinällään. Esimerkiksi farkkujen valmistus ei ole kovinkaan ekologista, vaikka materiaalina on luonnonkuitu, puuvilla. Puuvillan viljely vaatii paljon vettä ja hyönteismyrkkyjä. Tämän lisäksi farkkujen materiaali kulkee ympäri maapalloa eri työvaiheiden aikana, työt teetätetään mahdollisimman halvalla maissa, joissa työsuojelua ei ole. Korjatun vaatteen hiilijalanjälki on aina pienempi kuin uuden vaatteen.




Täällä vielä yksi vanha juttu, jossa Jokkemaa-blogin hauskoja tuunauksia farkkuihin:





2 comments:

Milla // Moon shaped little box said...

Todella siisti tekniikka, tuo ihan erilaista ilmettä farkuille. :) En ole aiemmin törmännyt tuollaiseen, mutta olen asiakkaiden farkkuja paikannut mm. kestävällä puuvillatwillillä, nahkapaikoilla ja joskus esim. takamuksen kohdalle ollaan tehty sellainen "ratsastushousumainen" paikka. :) Toimii varsinkin paljon pyöräilevillä!

Lea/kiertoidea said...

Kiitos kommentista! Tuo "pyöräilijän housut" on tuttu ilmiö minulle ja paljon on tullut korjattua omia housuja. Nahkapaikkoja ei ole tullut laitettua sitten nuoruuden päivien, olisivat kyllä tosi kestävät!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...