Pages

Ongelmia pesukoneen kanssa? - Washing machine problem?Tämän postauksen aihe ei liity sitten millään lailla kierrätyskäsitöihin. Päätin kuitenkin kirjoittaa jutun aiheesta, koska se saattaa säästää jonkun lähimmäisen uuden pesukoneen ostamiselta. Tämä tapahtui pari viikkoa sitten: 

Pesukone ei pese kunnolla

Oma pesukoneeni on n. 8 vuotta vanha ja se alkoi temppuilla pari kuukautta sitten. Pyykit tuoksuivat koneesta ottaessa pahalta. Kummallisinta oli se, että kun otin pyykit pois koneesta, osa pyykeistä oli jostain kohdin aivan kuivia. Ajattelin, että vedenottoletku voi olla tukossa, ehkä vesi ei pääsekään virtaamaan kunnolla. Tarkistin asian, vika ei ollut siinä. Viimeisellä kerralla pyykkiä pestessä koneeseen ei ollut tullut vettä lainkaan, ja kyllä, vesihana oli auki. Pesin pyykit vielä uudelleen, sama tulos. Pelkäsin että kone on hajonnut, eikä  nyt muuton jälkeen olisi yhtään ylimääräräistä jeniä laittaa uuden koneen ostamiseen. Melkein tuplasti isompaan asuntoon muuton takia on pitänyt hankkia kaikkea ja vaikka hankin mahdollisimman paljon tavaraa kirpparilta rahanmenolta ei ole voinut välttyä.

Yleensä putsaan pesukoneen nukkasihdin muutaman kerran vuodessa. Edellisestä kerrasta on reilustu yli puoli vuotta ja nyt avattuani sihdin syy koneen temppuiluun selvisi: nukkasihdissä oli pitkiä teipinpätkiä ja paperinpalasia. Sihtiin oli kerääntynyt paljon harmaata töhnää joka haisi niin kuvottavalle että oksennus oli lähellä.

Irroitin töhnät hanskat kädessä ja pesin sihdin + paikan johon se laitetaan vanhalla tiskiharjalla. Laitoin koneen pyörimään ilman pyykkiä yhden kerran ja a vot, tämän jälkeen kone on toiminut moitteettomasti!!!Mitä löytyikään naapurini koneesta?


Huojentuneena kerroin tämän pikku stoorini  alakerran naapurilleni, joka sanoi että hänen pesukoneensa ei linkoa enää kunnolla. Lähdimme saman tein alakertaan ja aukaisin koneen nukkasihdin. Jo luukkua avatessa tuttu haju tulvi nenään, onneksi se ei ollut yhtä kamala kuin omassa koneessani. Ja jopas löytyikin syy: sukka ja kolme kolikkoa, rahaa löytyi 1,70e edestä :) Pesimme sihdin jne. ja toistimme samat operaatiot, nyt kone toimii taas. 

Tämän jälkeen päätin tehdä jutusta tästä postauksen, ja olisi ollut hauskaa laittaa tähän nuo karseat kuvat oikeasta tilanteesta, mutta eipä niitä silloin tullut otettua. Nämä kuvat on siis otettu jälkeenpäin ja nukkasihdissä ole siis mitään hupaisia yllätyksiä, eikä tietty sitä karseaa haisevaa töhnää.

 Täällä se nukkasihti - There is the lint filter

Tässä kohdassa tarvitaan ruuvimeisseliä ja rätti alle, sillä koneesta valuu kohta vettä 
(ja matto pois alta)
Here we need a screwdriver (remove the carpet, there'll be water running soon)

Tässä nyt siis se nukkasihti pesun jälkeen
Here it's after washing


Tulevaisuudessa ajattelin kirjoittaa näitä tämän tyyppisiä  niksipirkka -juttuja aina kun niitä tulee vastaan, eli juttujen repertuaari laajenee hieman. Tavaroiden korjaaminen ja fiksaaminen  ovat ekotekoja parhaimmillaan, eikä esimerkiksi tuo nukkasihdin putsaaminen ei vaadi mitään erityistaitoja  tahi työkaluja. Pieni homma saattaa säästää toimivan koneen päättymisen kaatopaikalle ja säästö tuntuu myös kuluttajan rahakukkarossa.

Onneksi paukkupakkaset ovat ohi, huh! Hyvää viikonloppua ja joulun odottelua kaikille!


This time my post has nothing to do wit recycling crafts, but I wanted to talk about this issue, cause it might save somebody from buying a new washing machine. Recently my laundry has  been dry when I have taken them out from the washing machine. I have checked the water hose, it was OK. Last time my laundry was compöetely dry,  and yes, the water was on.

I usually  check the lint filter of my washing machine a few times a year, but I haven't done it at least for six months. So, I opened the filter and oh that smell, it was so disgusting that I almost puked. And I found the reason why my machine wasn't working: inside the filter was tape and paper peaces. I cleaned it with an old dish brush, and after that the machine washed through a program without any laundry. And my washing machine has worked perfectly since that!

I was so happy and told this "story" to my neighbor, and she told that she has problems with her washing machine, her laundry come out wet. So, straight away we went downstairs to find out if she had the same problem. I opened the filter, and inside there was three coins (1,70e!) and a sock. So, we removed them and her machine has been working well since that day.

I didn't take any pictures while I was cleaning my/ my neighbor's machine, but I took some afterwords. I would have been fun to show you the things we found inside the machine :)

In the future here will be more these kind on tips, repairing households items saves them from being dumped on the landfills. And it saves consumers money.

I wish you all happy Christmas time!


13 comments:

Pihi nainen said...

Erittäin hyvä vinkki! Ja astianpesukoneen alasihti kannattaa myös muistaa putsata säännöllisesti. Ja molemmat koneet kun pyörittää kalkinpoistoaineen kera silloin tällöin niin koneet eivät myöskään kalkkeudu.

Unknown said...

Hyvä postaus !

Rouva Kukko said...

Meillä oli just samanlainen kone, nukkasihdistä tunnistin :D

Sellainen vinkki kans että joskus vika voi löytyä koneen kuoren sisältä eli sieltä missä tulo- ja poistovesiletku lähtee. Meillä kun käytetään kestopesulappuja lasten räkänenien ja suttunaamojen pyyhkimiseen talouspaperin tilalla, kerran oli sellainen pudonnut rummun tiivisteen välistä kuoren sisään ja tukkinu tulovesiletkun suun. Vika löytyi kun kone ei enää lingonnut kunnolla eikä ottanut vettä. Nukkasihtikin tyhjennettiin moneen kertaan ennen kuin mies otti ja avasi koneen kuoren ja kas! sieltä löytyi poloinen rättipala letkun tukkeena. Samalla tavalla voi esim. sukka pudota tiivisteen välistä.

Henni said...

^Meillä oli sama ongelma kuin Rouva Kukko -kirjoitti. Meilläkin mies avasti koneen ja sieltä löytyi liivinsuoja, joka oli pudonnut rummun ollessa kiinni, mutta kansi oli auki.

Meillä kone on pysynyt parhaiten puhtaana allegron pesukoneen puhdistajalla ja niiden psuaineella. Nyt on vihdoin ollut saatavilla myös eco-pesuainetta heiltä. Nestemäisellä Ecoverilla pestiin jonkin aikaa kaikkia pyykkejä, mutta pikkuhiljaa pyykit alkoi haisemaan. Nyt ei haise enää.

Saariston kasvatti said...

Itsekin ratkaisin aikananin samanlaisen ongelman samoilla konsteilla. Epätoivoisesti avasin kaikki aukeavat luukut, enpä silloin edes tiennyt moisesta sihdistä. Sen jälkeen olen ollut onnellisen tietoinen. Nykyisessä koneessa ei näy moista sihtiä ollenkaan. Voiko se olla mahdollista? Pirkkaniksimäiset postaukset ovat aina hyviä, yleensähän nekin ovat kierrätystä tai ainakin sopivat kierrätyshenkisille ihmisille. :)

Unknown said...

Tähän lisäksi vielä sellainen vinkki, että konessa kannattaa käyttää ajoittain vaikka tyhjänä 90 asteen ohjelma. Pyykeissä on rasvaa ihosta, se kertyy koneeseen ja putkiin (se hamraa köhnä on ilmeisesti pitkälti rasvaa). 90 asteen ohjelmaa ei tarvitse pyörittää loppuun asti, kunhan vesi ehtii kuumeta ja vaikuttaa hetken. Kun kuuma vesi poistuu koneesta se puhdistaa samalla putket.

Tämän jälkeen on hyvä avata nukkasihti ja pestä sinne kertynyt rasva pois.

Itse laitan tuon 90 ohjelman seuraksi 1dl etikkaa. Luonnollinen tapa puhdistaa ja huoltaa konetta.

Huuhteluaineita ei ekoihminen eikä kukaan korjaajakaan suosittele, niistä jää kertymiä sekä koneeseen että vaatteisiin.

Meillä oli juuri ongelma myöskin, oli mennyt sihdin läpi hiuslenkki, joka oli kerryttänyt tuota harmaata kohnää ympärilleen ja sitten etikka puhdistuksella lähti liikkeelle ja saatiin ujutettua pois letkusta.

Olen juuri lukemassa Christina Struttin mainiota kirjaa Vanhat konstit kodinhoitoon. Hän kirjoittaa myös että kodin putkimiehes myrkyt voi korvata kaatamalla kaksi ruokalusikallista ruokasoodaa viemäriin ja perään 1,5dl etikkaa. Anna kuplia 20min ja huuhtele hyvin juoksuttamalla noin minuutin kylmää vettä.

Lea/kiertoidea said...

Kiitos kommenteista ja vinkeistä, näitä on hyvä jakaa :)

Juu, kalkinpoisto tekee hyvää pesukoneille, ja etikalla pesu ajaa saman asian. Kun vain viitsisi nähdä sen pienen vaivan, tuo konsti pidentäisi koneiden käyttöikää.

Luulen että tuo koneessani oleva töhnä oli yhdistelmä rasvaa, pesuaineesta irtoavaa zeoliittia ja nukkaa, joista oli tullut bakteereille kiva kasvualusta. Kokeilin jo tuota 90 asteessa pesua, aiemmin se on ollut hyvä konsti pahaan hajuun. Tällä kertaa se auttanut koska syy oli tuossa tukoksessa. Hyvä kun Nuukaska toit senkin esille, olin unohtanut koko jutun :)

Noita ekologisia siivouskonsteja olisi kiva esitellä, olen miettinyt sitä jo aiemmin. Blogia perustaessani olin kyllä ajatellut pysyä tiukasti vain kierrätyskäsitöissä ja kierrätyksessä yleensä. Mutta jätetään ajatus muhimaan...

mustakissa said...

Juuri näitä on hyvä jakaa, kiitos jo etukäteen:)

elhadadepapel.com said...

ui I will clean up mine tomorrow!

katakos said...

Tuttuja juttuja, ja asiallisia vinkkejä. Jos koneen pesuainelokeron saa irti, se kannattaa silloin tällöim irroitta ja pestä. Samoin se "kolo" josta lokero on otettu kannattaa sutaista tiskiharjalla.

Lea/kiertoidea said...

Kiitos katakos tästäkin muistutuksesta! Näitä hyviä vinkkejä alkaa olla sen verran, että niistä pitää kohta tehdä oma postaus :)

Anonymous said...

Oi, oi. Nukkasihtiä en ole katsonut 10 vuoteen. Mitähän sieltä mahtaa löytyä

Lea/kiertoidea said...

Haa, ehkä arkeologisia löytöjä???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...