Yksi kuppi riittää, kiitos - Not my cup of tea


kiertoidea

Kahvikuppiin tehtyjä neulatyynyjä on näkynyt blogeissa jo parin vuoden verran, ja pitihän se minunkin kokeilla sellaisen valmistamista. Minulla oli tarvetta neulatyynylle ja niinpä saatuani naapuriltani vanhoja kuppeja aloin miettiä miten tuollainen  kannattaisi valmistaa. Tyynyosalle  käytin kaavana kuppiparin omaa lautasta, ompelin reunoista 1cm saumanvaralla ja täytteeksi laitoin vanua vanhasta lelusta. En halunnut liimata neulatyynyä kiinni kupin pohjaan, kuten joissakin ohjeissa oli. Silmäneulat menevät helposti neulatyynyn sisälle ja sellaisessa kiinteässä mallissa niitä olisi hankala poistaa. Olin jopa kohtuullisen tyytyväinen aikaansaannokseni ulkonäköön, vaikka sisustustyylini (tai ehkä sen puute, heh) ei olekaan mikään country living -tyyppinen.

Uutukaista neulatyynyä käyttäessäni en ollutkaan niin tyytyväinen. Tyyny tahtoo liukua liukkaassa kupissa ja siksi kai se onkin tarkoitus liimata kiinni kuppiin. Olen nähnyt toisella lailla toteutettuja versioita, joissa neulatyyny on tehty kääretortun tekoa muistuttavalla tavalla ja uskon sellaisen tyynyn pysyvän paremmin paikoillaan.

Toiseksi minun käyttööni tuollainen särkyvää materiaalia oleva neulatyyny ei vain sovi, pelkään koko ajan työskennellessäni pudottavan sen lattialle. Läheltäpiti tilanteita on ollutkin jo muutama, joten neulatyynyni  saa  hyvän kodin jostain muualta. Seuraavaksi aioinkin tehdä neulatyynyn peltipurkkiin, toivottavasti tekemisen aloittamiseen ei mene saman verran aikaa, eli tuo pari vuotta...

I've seen these kind of pincushions for a few years and when I got some unwanted cups from my neighbour, I started to plan how to make one like this. I used the plate of the cup as a pattern, used 1cm seam allowance and the stuffing I used was from an old toy. The result looked pretty and I was pleased. But using the pincushion didn't make happy. The cushion part was sliding because the cup was so slippery, in some tutorials the cushion was glued on the bottom of the cup. I didn't use any glue, becuse I thought it makes the removing of the needles easier if they go inside the cushion. Another thing that annoyed me, was that I was so afraid that my cup would fall down and break when I'm using it. So, my pincushion will get a new home somewhere, and I'll start planning to make a new pincushion in a tin can. Hopefully it won't take as much time as this one, two years...

8 comments:

Anne said...

Kirjassa Anna hyvän kiertää oli kiva ohje neulatyynyn tekemiseen rullatusta villapaidan helmasta ja pakkausteippirullasta. Itsekään en taitaisi uskaltaa neulatyynyä kahvikuppiin tehdä...

Henni said...

Tietsikka teki tempun ja nyt uusi yritys...

Ystäväni http://taikateekannu.blogspot.com/ kertoi, että paras täyte neulatyynyyn olisi hiukset. Ei sitten tylsyisi neulat kuulemma.

Itselläni on lahjaksi saatu neulatyynytkahvikuppi ja se on kiva täällä ylhäällä somana esineenä ja kankaita leikatessa. Ompelukomerossa/eteisessä minulla on sitten sellainen magneettinen, johon heittelen neulat sitä mukaan kuin niitä irrottelen kankaasta. Useimmiten tosin ompelen ilman turhia neulaamisia ;) .

Paula-Maija said...

Itselläni on pari vuotta sitten Kierrätystehtaalta ostettu Muumurun peltipurkkiin tehty neulatyyny (löytyy näköjään myös Muumurun sivuilta), joka on toiminut tosi hyvin eikä tykkää kyttyrää vaikka putoaisikin lattialle ompelemisen tuoksinassa. Kyllä tuollaisen itsekin tekisi varmasti suht helposti, mutta itse olen laiskuuttani tyytynyt tähän ostettuun :)

ÄITI design said...

Olen tehnyt joskus itselleni neulatyynyn (Anna hyvän kiertää -kirjan ohjeen mukaan) nuottipaperilla päällystetystä tonnikalapurkista ja villapaidan alaresorista. Neuletäyte pysyy purkin terävien reunojen välissä mainiosti ilman liimausta. Eniten käytän kuitenkin magneettista "tyynyä", joka on korvaamaton lattialle eksyneiden neulojen etsinnässä...

Lea/kiertoidea said...

Äiti&Anne: Tuo Raija Puukon kirja on hyvä, pidän siitä tosi paljon edelleen, kaikesta siinä kirjassa.

Henni: Joo, leikkuuhommissa kahvikuppineulatyyny on hyvä, etkä sä ole luonteeltasi sellaisen kovinkaan hosuvainen vrt. meikäläiseen ;)

Paula-Maija: Samantyyppisen ajattelin tehdä, ja musta on hienoa, että kannatat kierrätyskäsityöläisiä ostamalla tuotteen :)

Aarnilintu said...

Olenpa noita neulatyynyjä myös monessa paikassa ihaillut, mutta en kyllä ole ensimmäisenä tullut ajatelleeksi, että kahvikuppi voi helposti särkyä ompelupöydän kaaoksessa ja varsinkin sieltä pudotessa.

Pehmeä täyte on kyllä tärkeää, pumpulilla täytettyyn tyynyyn eivät neulat tykkää ollenkaan helposti mennä tarpeeksi syvälle ja sitten niitä saa juurikin tuollaisen magneetin avulla etsiskellä pitkin lattioita.

Itselläni on tällä hetkellä huovutettu neulatyyny. Ihanan pehmeä, mutta toisaalta pinta on hiukan liiankin pehmeä, kun neuloja ottaessa mukaan lähtee usein joku haituva villaa.

Liisa T. said...

Moi! Voitit blogissani olleen nimikilpailun! :) Ajattelin tulla tänne ilmoittamaan, kun et ehkä ole huomannut. (Blogi löytyy nyt osoitteesta nousevamyrsky.blogspot.com). Laitakko sähköpostiini osoitteesi, että voin toimittaa palkinnon perille! :)

Agy said...

This is a very cute idea! Ideal for someone who loves coffee and sews!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...