Pages

Lahjapaperia, ei kiitos! - Gift wrapping paper, no thanks!


kiertoideaYksi asia jota olen miettinyt paljon on lahjojen paketointi. Meillä noita lasten synttäreitä on lähes 20 vuosittain, joten paperia kuluisi aika lailla.  Olin töissä Tiimarissa useita vuosia ja nähnyt siellä miten iso menekki lahjapapereilla ja -pusseilla on. Kierrätystä ajatellen  nykyiset lahjapaperi ovat ikävä kyllä niin ohuita, että niitä on joskus vaikeata käyttää uudellen paketointiin, lahjakasseja useimmat meistä varmaan kierrättävätkin, eikös vaan?


Lahjapaperi?Olin muutama vuosi sitten TAIK:in verkkokurssilla, jossa yhtenä kotitehtävänä oli miettiä jonkin tuotteen elinkaarta, eli sen elämää alusta loppuun asti. Valitsin omaan tehtävääni tarkasteltavaksi lahjapaperin. Tässä pohdintani lyhyesti: Ensin pitää kasvattaa puut jotta saadaan materiaalia paperia varten. Puut kaadetaan ja  kuljetetaan tehtaaseen prosessoitavaksi. Valmis paperi painetaan painoväreillä, painettu paperi pakataan pahvitötterön ympärille ja laitetaan muovikelmu päälle. Valmiit rullat pakataan pahvilaatikoihin ja kuljetetaan kauppaan. Kun lahjapaperi on tehnyt tehtävänsä, sitä ei voi laittaa paperinkeräykseen suuren painovärimäärän takia (osa menee nykyisin energiajätteeksi jos ihan  tarkkoja ollaan). Jotenkin vain minun järkeeni ei ole mahtunut se, että tuo kaikki tehdään vain sen takia että sitä  sitä lahjapaperia käytetään muutaman sekunnin ajan. Tuo tuotteen elinkaaren miettiminen antoi sen lopullisen sysäyksen sille, että meille ei enää osteta lahjapaperia. Joskus annamme lahjat ilman paperia ja satsaamme sitten kortin tekemiseen tai laitamme lahjat uudelleen käytetävään pakkaukseen.Mitä lahjapaperin tilalle?Ajattelin että olisi mukava, jos lahjan kääreelle olisi pidempää käyttöä ja nämä kassit ovat saaneet aika kivan vastaanoton. Tällaisia kankaisia lahjakasseja olen tehnyt jo muutaman vuoden ajan, käyttämäni kassi on se sellainen tavallinen ruokakaupan kangaskassi. Olen printannut  netistä lahjan saajalle jonkin rakkaan hahmon,  paperi kassin sisään ja olen piirtänyt kuvan kassin läpi. Useimmiten kassit ovat sen verran ohuita, että kuva näkyy mukavasti läpi. Kuvan piirtämiseen olen käyttänyt ihan tavallista  merkkaustussia, niin tässäkin kassissa. Kangastussit ovat tietty parempia, mutta aina niitä ei satu olemaan saatavilla.  Kassin tekemiseen menee minulta noin viisi minuuttia ja eikä kuvan piirtäminen ole vaikeaa. Muutama vinkki tekemiseen: tussia ei kannata painaa kovaa, jotta kangas ei lähde liukumaan. Ensimmäiset kassit jotka tein teippasin ensin reunoista pöytään kiinni,  jotta kangas pysyi kireällä.

Kassien laatu on jonkin verran huonontunut viime vuosina, mutta jos niitä ei tarvitse pestä usein ne pysyvät kohtuullisessa kunnossa. Olen ajatellut, että kasseja voisi ommella valmiiksi varastoon tilkuista ja vanhoista vaatteista. Sitten kun sitä ylimääräistä AIKAA on joskus :)
One thing I feel really unnecessary is using gift wrapping paper. Ok, you can think that you re-use the papers, but nowadays the papers are so thin, that they will break. So, I thought that it would be nice to have a wrapping, that is possible to use afterwards. I have been making these bags for a few years now, I have used just the ordinary bags that can be bought at the grocery.

I printed the picture, put it in the bag and drew the picture, it was easy to see  through the fabric. I made the drawing by an ordinary textile marker, of course a textile felt pen could have been better, but I didn't have one. These bags are very easy to make. Just be careful that you don't press the pen too much, because the fabric might move. When I made the first bags I used tape to keep the fabric tight.

It would be nice to have prettier bags, I have had that in mind. I just hope that one day i will have TIME to make them :)


4 comments:

minttu said...

kiva idea! jos ehtii niin tänhän vois vielä värittääkin tai antaa lapsen väritettäväksi. itsekään en tykkää paketoida paperiin. paitsi joskus jos tiedän että saajalle on iso juttu se että saa avata nimenomaan lahjapaperin. Mutta silloin käyttämäni paperi onkin yleensä jo kertaalleen käytetty.

Lea/kiertoidea said...

Kiitos, ja toi värittäminen oli hyvä idis!

Aarnilintu said...

Kannatetaan! Lapsuudessa kaikki joululahjapaperit olivat kierrätettyjä, jopa omien vanhemieni lapsuudesta saakka periytyneitä. Kyllä siinä oli jotakin hohtoa saada paketti 50-luvun kuvio- ja värimaailmaa olevassa paperissa, mutta nykypapereilla ei taida niin pitkää elinkaarta olla edessään. Joten kassit, jotka voi tuunata minkälaisiksi haluaa osuvat kyllä asian ytimeen.

MysteryKnitter said...

Very nice bag.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...