Pages

Estä instatilin kaappaus kaksivaiheisella tunnistamisella

 

Estä instagram-tilin kaappaus. Kaksivaiheinen tunnistus.


Seuraamani instatili oli äskettäin kaapattu, näitä uutisia on ollut aika usein, ja siksi ajattelin tehdä tilin suojaamisesta postauksen.

Muutama vuosi sitten oma tilini instassa oli hakkeroitu. Huomasin sen siitä, että tilini alkoi seuraamaan uusia tilejä, joita en muuten olisi seurannut. Vaihdoin salasanan ja otin kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttöön, jonka jälkeen merkkejä kummallisesta toiminnasta ei ole ollut. Pääsin siis kirjautumaan tililleni, onneksi 😬 Usein kaapatuille tililleille ei pääse kirjautumaan omilla tunnuksilla. Toimiin tilin palauttamiseksi kannattaa ryhtyä nopeasti.

Erityisen haitallista tilin kaappaaminen on silloin, jos julkaistua materiaalia on paljon, hakkeri saattaa poistaa tilillä olleet julkaisut. Kun kyseessä on yrittäjä, voi tilin kaappaamisella olla vaikutus toimeentuloon.


Estä instatilin hakkerointi


Tässä kuvakaappaus instan ohje- ja tukikeskuksen sivulta, jossa neuvotaan miten kaksivaiheinen todennus otetaan käyttöön. Kun kaksivaiheinen tunnistus on käytössä, mahdollinen kaappaaja ei pysty kirjautumaan tilillesi. Kaksivaiheinen kirjautuminen vaatii aina vahvistuskoodin, joka lähetetään ilmoittamaasi puhelinnumeroon.




Polku sivulle: 

Asetukset > ohje > ohje- ja tukikeskus > haku: tili hakkeroitu. Haku antaa eri vaihtoehtoja tilin palauttamiseksi. Jos pääset kirjautumaan tilillesi, salasana kannattaa vaihtaa heti. Löysin vielä Powerpanda -blogista nämä ohjeet:

"Tarkista, että asetuksissa olevat puhelinnumero ja sähköpostiosoite on oikein. Tarkista myös tilikeskus ja poista kaikki linkitetyt tilit, joita et tunnista. Kumoa myös kolmannen osapuolen sovellusten käyttöoikeus." (Powerpanda.fi)

Jos tilisi on kaapattu, saattaa olla että et näe enää sitä instassa, mutta se näkyy muille. Sen varalle ryhdyin seuraamaan oma tiliäni toisella instatililläni ja päinvastoin.

Valitettavasti tilin palauttaminen ei aina onnistu, moni joutuu luomaan kokonaan uuden tilin. Mutkaton.com -blogissa on pitkä tarina siitä, kuinka pariskunta sai tilinsä takaisin pitkän taistelun jälkeen vasta kun Iltalehti teki asiasta jutun. Blogipostauksen linkki tässä. 

Instagram oli poistanut myös Krista Pärmäkosken tilin, kun hän oli tekemässä päivitystä ja tili suljettiin ilman selitystä. Tilillä on yli 70 000  seuraajaa, ja sitä oli käyty katsomassa viime kuukautena yli 4 miljoonaa kertaa. Myös Pärmäkoski sai lopulta tilinsä takaisin, taas vasta Iltalehden tekemän julkaisun jälkeen. 

Ongelmien varalle eri somealustoilla somekouluttaja Tiia Konttinen on kehottaa etenkin yrittäjiä laatimaan sähköpostilistan, jolla saa seuraajiin yhteyden, jos tilin kanssa tulee ongelmia.

Instassa someasiantuntija Wantabrand neuvoi hajauttamaan sometilit eri alustoille, jotta pystyt toimimaan, jos tili katoaa. 

1 comment:

Hanna said...

Hei, tosi hyvä kirjoitus. Juuri käsittelin ig-stooreissa eilen samaa aihetta. Tuo sähköpostilista on muuten hyvä idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...