Pages

Anti-Black Friday


Black Friday on nyt takanapäin, onneksi. Kyseinen perjantai on todella rantautunut Suomeenkin, mainonta rummuttaa hurjia alennuksia ja tuntuu, että vallalla on jonkinlainen ostohysteria. Minua mainonta on jo alkanut ärsyttää, sillä sitä tulee joka tuutista liiankin kanssa. Ymmärrän sen, että joku tarpeellinen kodin hankinta on järkevintä tehdä silloin, kun tuote tulee vastaan alennuksella, joskus alennus saattaa olla tuntuvakin. Mutta kuinka moni ostaa uutta ihan vaihtelun tai ostamisen ilon vuoksi, vaikka se entinen olisi aivan hyvä, esimerkiksi vanha talvitakki?

Kuluttamisella on kääntöpuolensa, josta kirjoitin jo edellisessä postauksessa lyhyesti. Elämme hurjaa kulutusjuhlaa, jonka seuraukset näkyvät planeetallamme. Uusien tuotteiden valmistus kuluttaa luonnonvaroja,  nopeuttaa ilmastonmuutosta ja  samalla tuotamme lisää jätettä.


Olisi jo aika tehdä täyskäännös ja pohtia, onko uuden tavaran ostaminen aina välttämätöntäTunnen ihmisiä, jotka ostavat kaiken tarvitsemansa uutena, he eivät halua ostaa käytettyä sillä "sehän on jonkun vanha". Näin sanoi ystäväni lapsi muuttaessaan omaan kotiin, hän ei halunnut käyettyjä Ikean astioita uuteen kotiinsa. Niinpä hän meni Ikeaan ja osti uudet astiat. 


Voisiko tuotteen hankkia käytettynä?

Kuva liittyy Black Friday:n siten, että ostin nämä koiruudellani olevat valjaat ja hihnan juuri tuona päivänä. Niksi onkin se, että nämä uudenveroiset ostokseni on hankittu kirpputorilta, kyllä kyllä! Kotimaiset Hurtan valjaat ja hihna olivat vieläpä alennuksessa eli hinnasta lähti pois 50%, joten lopulta maksoin näistä 5e. Nyt pääsin kokeilemaan valjaiden sopivuutta koiralleni käytetyllä valjailla. Hieman tuo Rita oudoksui näitä, koska huskeilla käytetään yleensä erimallisia y-valjaita, mutta poistin vähän pehmusteita kuvaamisen jälkeen ja valjaat eivät enää häiritse koiraa. Uutena näiden hinta olisi ollut n. 50e ja se on yksi syy, miksi valjaisen ostaminen uutena on lykkääntynyt. Edellisessä postauksessa mainitsinkin, että teen suurimman osan hankinnoistani käytettynä. Koirakin on "kierrätetty", eli aikuisena hankittu!


Hyvänä ohjenuorana omalle kulutukselle voisi pitää vaikkapa zero waste -ajattelua. Oma versioni tai ajatuspolkuni kulutukselleni menee näin:                        1. Karsi hankintoja ja kulutusta
        2. Korjaa
        3. Kierrätä
        4. Käytä kestotuotteita


Viimeisin kohta tarkoittaa omassa elämässäni sitä, että kannan mukanani vesi/kahvipulloa, kangaskassia sekä paperi- ja harsopusseja hedelmille. Koitan omassa arjessani noudattaa mallia mahdollisimman hyvin, mutta en halua mitenkään fanaattisesti pyrkiä täydellisyyteen. Pieniä lipsumisia tulee välillä, kyllä meidän perhe käy syömässä joskus Hesburgerissa hampparit, jos oikein kovasti tekee mieli. Vielä pitäisi muistaa aina kantaa omaa pulloa kahvia varten, harmittaa ihan vietävästi kun joskus joutuu ostamaan kahvin kertakäyttöastiaan, mur.  

Kuvauksien aikana karvakorvaa ei ole vahingoitettu ja kuvaa varten tarvittiin ainakin kymmenen paikka-käskyä 🐺🐺🐺


PS  Sattumalta silmiini osui Sitran joulukalenteri, jossa tämän päivän kohdalla oli samasta asiasta. Ostamalla käytettyä voit pienentää hiilijalanjälkeäsi 11%:lla, juttu täällä. 
My Black Friday shopping - dog harness and leash, bought second hand at the flea market for 5€! Instead of buying new, buy second hand, good quality and eco friendly to protect our planet! My rules for my consumption:

                        1. Buy less
        2. Repair
        3. Recycle
        4. Forget disposable things
                      
Did you know, that buying second hand you van lower your ecological carbon footprint 11%!

No animal was harmed during the photo session and at least ten stay commands was required 🐺🐺🐺


 Hyvää sunnuntaita kaikille! 💚Have a nice Sunday!


PS. Edellisessä postauksessani esittelin myös pienoiset kirppislöytöni
       In my previous post some more flea market findings

2 comments:

Sesse said...

Mulla on nuo samat eli pari hedelmä/vihannespussia (itse tehdyt vanhasta valoverhosta), kestokassi ja vesipullo laukussa :)

Lea/kiertoidea said...

Mukava kuulla ja olisi hyvä, jos yhä useampi ryhtyisi käyttämään kestotuotteita. Meiltä kahdelta jäävät pussit ostamatta ja vuosien mittaan niistä kertyisi iso pino jätettä :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...