Vähemmän jätettä ostoksilta - Less waste shopping
Pyrin minimoimaan kaupasta tulevan pakkausjätteen määrää ja aika paljon olen onnistunutkin sen vähentämisessä. Miltä ostokassini näyttää kun lähden lähikauppaan? Mukana kangaskassi, verkkopussi(tai pusseja) hedelmille, uudelleen käytettävä paperipussi herkuille ja  tiskiltä ostettavalle kalalle yms. kaupan muovirasia (joka sekin moneen kertaan tiskattu).

Joskus mukaan tulee paperisia leipäpusseja tai harvemmin muovinen hedelmäpussi (niitäkin voi käyttää moneen kertaan!) perunoille tai hedelmille. 

Käytän tiskiltä ostettaviin tuotteisiin useimmiten tätä kaupan purkkia, joskus mukana on ollut oma purkki. Tämä rasia kun on tuttu kaikille työntekijöille ja läpinäkyvä, niin ei tarvitse niin kauheasti selitellä jokaiselle erikseen .Rasia tuli meille kalan oston yhteydessä, ennen kuin hedin vetää henkeä ja sanoa "paperiin, kiitos" ripeä asiakaspalvelija oli sujauttanut ostokseni tuohon rasiaan. No, nyt se saa toimia sitten ostosrasiana niin kauan kuin se kestää.

Vaikka hiljalleen pyrin muovittomampaa elämäää kohti, mikään nolla-muovi-linja tämä ei ole. Verkkopussia haluan käyttää hygieniasyistä ja haluan, että ostokseni näkyvät pussista. Moni arkailee oman astian viemistä palvelutiskille ja tätä kaupan omaa rasiaa käyttäessä voisin kuvitella, että kynnys alenee. Sekajätettä tulee sen verran vähän, että en enää tarvitse sitä varten muovikasseja enkä edes roskapusseja, tyhjät leipäpussit riittävät hyvin.

Tässä tilanne parhaimmillaan, viimeksi influenssassa tuli ostettua valmisruokia. Koitan tehdä parhaani, mutta kuten moni zero waste tyyppikin totean, että pakko olla itselleen armollinen. Kannattaa iloita matkasta kohti vähempää jätteen määrää ja välttää kilpailua siitä, kuka on eniten zero waste. 

My shopping gear! Reusable bags and a box for fish/salad.

4 comments:

mustakissa said...

Pienistä puroista...
Hyvä sinä. Itse en ole vielä noin pitkällä, mutta kestopussit kyllä hedelmille ja vihanneksille on, ettei tarvitse niitä turhia pikkupusseja ostaa.Anonymous said...

- Me kanssa ollaan ajateltu, että vähennettäisiin kaupasta tulevaa muovia yms. Vaikeetahan tuo välillä on, kun kaikki on nykypäivänä laitettu pakkauksiin. Jopa sellaiset, mitä ei edes tarvisi! Mutta jahka tämä tästä sutviutuu :).

Melissa said...

Tämä on niin loputon suo, että pakko ottaa pienin askelin ja olla itselleen armollinen. Pikku hiljaa siihen suuntaan missä on hyvä olla.

Lea/kiertoidea said...

Kiitoksia kommenteista ja on hienoa kuulla, että saman suuntaisia pyrkimyksiä on muillakin. Tuo on niin totta, että tuottajat/kauppa saisivat vähentää pakkausten määrää. Muistan vielä lapsuuteni 60-luvulla, kun lihaa, maitoa ja kahvia saatiin joko omaan pakkaukseen tai muuten irtotavarana.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...