Tässä joitakin poimintoja tämän vuoden Habitaresta ja siellä olleesta Trash Desing -osastolta, joka oli minulle tietenkin SE paikka. Osastolla joukko nuoria suunnittelijoita on suunnitellut tuotteita, joiden ainoana kriteerinä on ollut hyödyntää jo olemassa olevia materiaaleja. Esillä oli ilahduttavan suuri määrä tekstiilejä, istuimia, valaisimia, säilysjärjestelmiä, vain muutamia mainitakseni.
Koin isoja ilon hetkiä nähdessäni jotain aivan uutta ja kekseliästä tai ihan vain taitavasti työstettyä. Mukana oli myös muutama tämä on jo nähty -ajatus, sekä ärsyyntymistä kun työ ei oltu ajateltu loppuun asti tai tekemisen jälki ei ollut mielestäni tarpeeksi laadukasta.
Trash design ei ehkä ole käsitteenä kaikille tuttu, joten lainaan tässä tekstiä osastolla jaossa olleesta luettelosta. Kriteereitä ovat:
- raaka-aineena on käytetty jo kertaalleen valmistettuja esineitä, jotka on heitetty pois, hylätty tai varastoitu tarpeettomina
- materiaalin muoto tai ulkonäkö on saanut alkuperäisestä poikkeavan ilmeen
- materiaalin käyttötarkoitus on vaihtunut tai valmistettu esine oh yhdistetty toiseen, muodostaen uuden tuotteen
- tuote lainaa tyylinsä toiselta aikakaudelta ja on osittain valmistettu kierrätetystä materiaalista
Anna Nygård Design
Anna Nygård Design
Ylemmässä kuvassa näkyvät Annan suunnittelemat sälepoksit, eli sälekaihtimesta punotut laatikot ja erilaisista pulloista koottu maljakko. Pidän noiden laatikoiden yksinkertaisesta kauneudesta ja siitä, että tuo hukkaan menevä materiaali on osattu hyödyntää
kekseliäästi. Valaisimia on näkynytkin jo muutamassa lehdessä mm. Avotakassa, hauskoja oivalluksia!
kekseliäästi. Valaisimia on näkynytkin jo muutamassa lehdessä mm. Avotakassa, hauskoja oivalluksia!
Myös se, että Annalla on olemassa jo hyvä logo, joka on esillä hänen suunnittelemissa tuotteissaan on minusta mainitsemisen arvoista. Ainakin minulle logo on jäänyt helposti mieleen ja lyhennelmä and on ideana hauska. Meillä vaatimattomilla suomalaisilla olisi vielä paljon oppimista markkinoinnin saralla, ajatellaanpa vaikka verrattuna esimerkiksi naapureihimme ruotsalaisiin.
Annan työt ovat esillä Elisa Seilan suunnitteleman monikäyttöisen huonekalun päällä. Sen jalat on tehty jätepuusta ja ne on päällystetty roskista löydetyilllä kankaanpaloilla. Kansi on vaihtolavalta löytyneestä keittiön kaapista, siihen on hauskasti jätetty paikalleen vetonuppi joka ei valitettavasti näy kuvassa.
Jori Svärd
Kirsi Enkovaaran yksinkertaisen verkkokassin voi täyttää millä tahansa pehmeällä ja oma lattiatyyny on helppo toteuttaa tämän "Pillow bagin" avulla. Kassin tarkoitus on tehdä tavaroiden uudelleen käyttö helpommaksi, se on osa isompaa tuotekokonaisuutta joiden tarkoitus on helpottaa tuotteiden kierrättämistä. Kierrättäminen vaatii aikaa ja paneutumista, onkin todella hienoa että tämän kaltaiset innovaatiot tekevät siitä yksinkertaisempaa. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että maailma tarvitsee LISÄÄ tämän kaltaisia ideoita.
Tässä vasta osa Habitaressa esillä olleista tuotteista, tulossa on vielä jatkoa kun ehdin taas koneelle. Harmikseni osa ottamistani kuvistani ei onnistunut (harjoituksen puutetta ja kiirettä...) mutta onneksi saan kuvia muilta mukana olleilta. Ensi kertaan siis!
No comments:
Post a Comment