Pages

Vanhoista kansioista tukevaa pahvia - Folder cardboard


Useampi vuosi sitten hoksasin, että huonokuntoisista pois heitettävistä kansioista saa hyvää askartelumateriaalia. Vaikka päällysmuovi olisi kulunut sen alta löytyy siistiä vahvaa pahvia, jonka voi hyötykäyttää. Joistakin kansioista olen leikannut vain kannen irti askarteluveitsellä, nämä palat ovat hyviä lasten askartelussa alustana mm. muovailutöiden säilyttämiseen.Ja tässäpä alustoja ja pahveja. 

Renkaiden irrottamisessa pahvia leikatessa kannattaa käyttää tukea (kuva yllä), alemassa kuvassa näkyy millaista jälkeä tulee kun huolettomasti vetelee vapaalla kädellä. Paksun pahvi leikkaamisen niksi on siinä, että veitsi leikkaa vain ohuen kerroksen kerrallaan, jotta leikkkauskohdasta tulee siisti. Veistä vedetään siis useamman kerran tuosta leikkavasta kohdasta ja veitsen tulee olla TERÄVÄ.
Tuota harmaata pahvia kutsutaan konepahviksi ja sitä  voi käytetään esimerkiksi kirjansidonnassa, tässä esimerkkinä yksi tekemäni kirja. Pahvista voi tehdä myös mm. säilytyslaatikoita, tämän pienen laatikon olen tehnyt kauan sitten opiskellessani askarteluohjaajaksi (nykyisin ohjaustoiminnan artenomi). 

From old folders can be got strong cardboard, just the cover needs to be taken out. The best way to cut cardboard is to use sharp utility/craft knife. Instead of trying to cut all the way through to the bottom it's better cutting (ruler!) 3-4 times  without using a lot pressure. Below are a book and a box I've made from similar cardboard! 
4 comments:

Sesse said...

Niin, ei tuotakaan tulisi aatelluksi...kiitos ideoista :)

Lea/kiertoidea said...

Kiitos kommentista! Vanhoja kansioita menee ihan hirveästi kaatopaikalle ja olispa mukavaa, jos blogijutun ansiosta edes joku hoksaisi ottaa pahvit talteen :)

Anonymous said...

Joskus käytin vanhoja kansioita kangasolkalaukkujen kovikkeena. Ensin metallinen lukkomekanismi pois kansiosta; sitten ompelin kankaasta sopivan kokoisen "pussin" = laukun etupuoli - pohja - takapuoli vuorineen( jos haluaa, myös läppä, johon tulee kiinnitys); sujautin kansion pussin sisään kovikkeeksi ja ompelin sivusaumat kiinni. Kiinnitys napeilla/nauhoilla/lukolla maun mukaan ja vielä olkanauha (jonka tietysti voi panna kulkemaan sivua pitkin pohjan alta niin että laukusta tulee vieläkin kestävämpi. A4-paperit kulkivat rypistymättä laukussa, ja tilaa oli vielä muullekin!

Lea/kiertoidea said...

Näpsäkkä idea, kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...