Tuotekehittelyä - Upcycling


 kiertoidea

Tässä yksi kirpparilöydöistäni, tämä taisi maksaa peräti yhden euron. Kaunis kierrätysmateriaalista tehty juttu halusi ehdottomasti kotiini, ja olen käyttänyt sitä pannunalusena. 

Alunen on tehty suikaleiksi leikatusta sanomalehdestä liimaamalla ja pyörittämällä, rullat muotoiltu neliöiksi jotka on koottu ompelemalla yhteen. Kuinkahan paljon aikaa yhden tuollaisen tekemiseen on mahtanut mennä? Pannunalusen alkuperää en tiedä, toivottavasti se ei paljastu miksikään Indiskan tai IKEAn tuotteeksi - minä tässä kun hehkutan käsityötä ja kierrätystä :) 

Halusin laittaa tämän jutun yhteyteen kuvan käsin tehdystä kierrätysesineestä, jonka valmistusta on mietitty. On vieläkin ihmisiä, jotka mieltävät kierrätysjutut nuhruisiksi ja suhtautuvat niihin nuivasti. Lisäksi kierrätystuotteiden valmistus mielletään vieläkin sellaiseksi näpertelyksi, ei-kovinkaan-vakavasti-otettavaksi. Olisi jo aika nostaa koko alan imagoa,  GlobeHopen kaltaiset yritykset eivät yksin riitä. PS. Satuinpa muuten törmäämään netissä tällaisen alusen teko-ohjeeseen, jos joku haluaa ruvata itse värkkäämään :)  Instructables: Potholder from old newspapers.9 comments:

Valua Kuvasa said...

Tärkeästä asiasta kirjoitat. Kierrättämistä pitäisi tehostaa kaikkien materiaalien osalta ja "näpertely"-leimasta päästä irti. Kaikki kierrätetty käytössä oleva materiaali on poissa kaatopaikan jätekuormasta.

Agy said...

Cool! I like it a lot. Great for hot pots & pans! :-)


Agy

Lea - kiertoidea said...

Kiitos VK, tiedän että tämä asia on myös sulle tärkeä :)

Thanks Agy! Yes, it's very practical and in the text I also write about the look & design. Great upcycling!

Valua Kuvasa said...

Tämä ei sinänsä liity paperiaiheeseen mitenkään, mutta satuitko näkemään eilisen Kuningaskuluttajan? Siinä oli hyvää asiaa kierrättämisestä. Siinä näytettiin, millaisia määriä käyttökelpoisia ja kierrätettäviä vaatteita ja kankaita viedään kaatopaikoille maatumaan. Polttolaitoskin olisi parempi vaihtoehto kuin kaatopaikka, mutta ennen sitä vaihtoehtoa kankaasta on otettava kaikki hyöty irti. Tuo ohjelma kannattaisi monien katsoa, jos ei sattunut sitä näkemään. Se on vielä Areenassa katsottavissa. http://areena.yle.fi/ohjelma/3388
Tekstinä sama juttu http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/3097
Omalta osaltani yritän tsempata entisestään, että kaikki mahdollinen tulisi kierrätetyksi. Olen myös lähipiirissäni sanonut ihmisille, etteivät he heittäisi vaatteita kaatopaikalle. Olisi hieno juttu, jos tekstiilien keräilypisteitä tulisi ympäri Suomea. Kankaat kuormittavat täysin turhaan kaatopaikkoja.

Lea - kiertoidea said...

Täytyy käydä katsomassa, kiitti vinkistä! Se että käyttökelpoista tavaraa menee kaatopaikalle on musta todella ikävää, ja se on yksi syy miksi olen perustanut tämän blogin. Kaikille meistä tekisi hyvää käydä kaatopaikalla näkemässä mihin meidän roskat oikein menevät, ainakin minulle se on ollut totisesti herättelevä kokemus.

Tuota tekstiiliasiaa olen myös miettinyt aika lailla, koska esim. puuvillakankaan valmistus kuormittaa ympäristöä melkoisesti ja olisi hyvä että kankaista otettaisiin kaikki mahdollinen irti. Musta on tosi hienoa että edistät kierrätystä omassa lähipiirissäsi. Pienillä asioilla, joista tulee loppujen lopuksi suuria muutetaan maailmaa. Kiitos kommentista!

Ingi said...

Aivan ihana idea! Kaiken lisäksi kaunis, aion kokeilla. Ja kiitos ohjevinkistä!

Lea - kiertoidea said...

Kiitos Ingi, nostan kyllä hattuani sinulle! Minulla ei riittäisi kärsivällisyyttä eikä edes aikaa tuollaisen pannunalusen tekemiseen:)

Ingi said...

Laiton juuri kuvat omasta pannunalustasta blogiini. Ei siitä niin nätti tullut, mutta kiva oli kokeilla!

Lea - kiertoidea said...

Minä kyllä tykkään enemmän tuosta sinun tekemästäsi pannunalusesta, juuri sen rosoisuudesta :)