Pages

10 Feb 2011

Munakennomassaa - Egg carton pulpkiertoidea

 

Olen tuossa lähikaupassa käydessäni katsellut erästä tiettyä kohdetta sillä silmällä, tosin katseeni kohteena ei ole ollut  komeamman sukupuolen edustaja vaan vaaleanvihreät munakennot. Hehkeän värinen munakenno on pitkään houkutellut minua   kauniin värinsä vuoksi ja nyt sellainen sai  uuden kodin minun luonani. Ajatuksenani oli vihdoin totetuttaa yksi mielessäni ollut kokeilu eli tehdä munakennosta paperimassaa. 

Laitoin vettä syvälle lautaselle ja siihen likoamaan postimerkin kokoisiksi repimäni munakennon palat. Toiselle lautasella  olivat likoamassa  paperimassasta tekemäni vaaleanpunaiset paperiarkit, joista oli tullut liian epätasaisia käytettäväksi kortteihin. Munakenno liukeni helposti veteen ja möyhensin massaa ihan sormin, saman tein vaaleanpunaiselle massalle. Munakennomassasta tuli melko karkeaa ja jotta sitä olisi helpommin muotoilla se kannattaisi sekoittaa sauvasekoittimella.

Vihreä massa ei tahtonut millään pysyä kasassa, se olisi tarvinnut tapettiliisteriä jotta sitä olisi voinut muotoilla. Liisteriä ei sattunut olemaan kotona, joten puristelin massasta liiat vedet pois ja laitoin sekaan Erikeeperiä. Hyvin toimi, mutta  taaskin massaa olisi kannattanut ensin sekoittaa sauvasekoittimella.  Taputtelin massaa tähden muotoiseen piparkakkumuottiin, mutta se ei oikein onnistunut  ja lopulta tein sydämet  matalaan  itse tekemääni muottiin.
Pikkuneiti halusi tehdä vaaleanpunaisesta massasta tähden piparimuottin ja se onnistui hyvin. Massassa oli ennestään tapettiliisteriä ja se teki siitä mukavasti muotoiltavaa. Massaa jäi vielä pikku rippunen ja muovailin siitä pienen sydämen,  massaan piti laittaa liimaa jotta sydän pysyi kasassa. Erikeeper tummentaa valmiiden töiden väriä ja pinnasta tulee kiiltävämpi, liisterimassasta tulee omasta mielestäni kauniimpi  pinta. Jouduin ottamaan nuo valokuvat ulkona parvekkeella ja talvinen sininen valo muutti nuo keväisen vihreät sydämet  paljon sinisemmäksi kuin ne oikeasti ovat.

Ihan Itse -foorumilla törmäsin minulle uuteen juttuun, nimittäin siihen että munakennoista voi saada salmonellan. Esimerkiksi Britanniassa munakennojen käyttö päiväkodissa voi olla kielletty juuri tuosta syystä. Suomessa salmonellan saamisen riski on melko pieni, mutta asiasta kannattaa olla tietoinen. Munien pinnalla on voinut olla kanankakkaa ja jos kanalla on salmonella jne... Foorumilla joku ehdotti, että  esim. päiväkodissa kädet voi pestä askartelun jälkeen. Jaa-a, lapset saattavat laittaa sormia suuhun askartelun aikana, kaivelevat nenää jne. joten käsien pesu jälkikäteen ei ole ehkä ihan riitä. Pienillä kätösillä tulee kosketeltua ympäriinsä ja  desinfionti jälkikäteen voi olla ehkä vähän hankalaa.

Salmonella kuitenkin tuhoutuu +75C astessa. Pieniä määriä tehdessä voisi massan laittaa mikroon kun se on likoamassa, itse tein juuri niin ihan kokeilun vuoksi. Foorumilla on myös varoittava esimerkki siitä, että pelkkiä munakennoja ei kannata laittaa mikroon, ne nimittäin saattavat syttyä palamaan ja rikkoa mikron... hupsis!

Flunssa vaivaa vielä, eli tuossa tekstissä saattaa olla jotain ihan hassuja kohtia, koittakaa saada selvää :)

I made pulp from an egg carton and the green hearts were made out of that. I didn't have wallpaper paste, so I added some PVA glue.   The pulp was a bit difficult to  put in a form, so it should have mixed in with a blender first.The pink star is made out of pulp that has wallpaper paste and it was much easier to mold. My daughter made the pink star. I made the pink heart and I had to add PVA glue also into this pulp. The glue changes the surface a little, it is a bit shiny and the colours are a bit darker.

I visited a Finnish crafster's site and for the first time I heard, that  you can get salmonella from egg cartons. Here in Finlad the risk is very small, but on this site somebody said that for example in Britain some kindergartens have denied the use of egg cartons because of this. The salmonella bacteria can be destroyed in +75C, so what I did I put the plate+water+pieces in the microwave oven. 

Sorry that the story is so short, I still feel a bit fluish. I hope you undestand what I have written :)

2 comments:

Aarnilintu said...

Kiva blogi sinulla. Laittelenkin sinut omaan blogiini, koska kierrätys on myös lähellä sydäntäni ja ideologiani mukaisesti jo olemassaolevat esineet tai asiat ovat mitä oivallisinta materiaalia käyttää johonkin ihan muuhun kuin mitä ne alunperin olivat.

Mukavia munakenno-ideoita löytyy muuten myös täältä http://outinonnenkipinoita.blogspot.com/2010/07/sytykeruusuja-kananmunakennoista.html

Lea said...

Kiitos! Hienoa että tänne löytävät muutkin kierrätykseen hurahtaneet niin minun ei tarvitse yksin höpistä :)

Ja kiitos linkeistä, laitelkaa muutkin vaan jos löydätte hyviä ideoita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...