Pages

Perusmekosta uniikki pienellä tuunauksella - Pimping a dress





Ystäväni  Johanna kirjoi mekkoonsa Muumien Mymmelin kuvan, näin hän kertoo mekostaan:

Idean mekkoon sain kaupassa myytävästä mekosta ja päätin kokeilla oman mekkoni  tuunaamista. En ole tehnyt aiemmin vastaavaa, mutta halusin yrittää. Ja jos joskus kyllästyn kuvaan, voin laittaa vaikka taskun sen päälle.



Kirjonnan tekeminen:





1. Printtaa tai kopioi haluamasi kuva ja leikkaa se irti ääriviivoja myöten, näin saat aukosta valmiin sabloonan itsellesi, jonka avulla hahmon muoto on helppo piirtää.







2. Pingota vaate maalarinteipin avulla tukevan pahvin päälle. Itse käytin postipakkausta, jossa oli tullut kirja. Kiinnitä sabloona nuppineuloilla ja piirrä ääriviivoja pitkin.


Kun käytät vain yhtä kangastussia, lopputulos on ehkä tyylikkäämpi kuin jos käytät useita värejä.








3. Jos et ole tyytyväinen lopputulokseen, tai haluat muuten vain korostaa joitain yksityiskohtia kuvassa, voit kirjoa päälle kirjontalangalla. Käytin ristipistoissa käytettäviä DMC-ja helmilankoja. Työhön ompelin kolmella eri värillä, kuitenkin niin, että violetti on pääväri.



Tuunauksen tekijä onkin monille tuttu Kiepauksen perustaja Johanna Janhonen, hänet löytää mm. instasta nimellä  @jjanhone. Tämän lisäksi hän on oikea somen moniottelija ja rautainen someammattilainen, jonka asiantuntemusta olen vuosien varrella hyödyntänyt monet kerrat. Kiepauksen löydät mm. fb:sta, siellä jaamme kierrätysideoita laidasta laitaan. Kiepauksen ryhmään saa jokainen kierrätystä ja tuunaamista harrastava julkaista ideoitaan, olet lämpimästi tervetullut joukkoon!




Farkkujen paikkaus sashikolla - Sashiko jeans



jeans sashiko mending
Nämä farkut on paikattu ja koristeltu sashiko-pistoilla

Farkkujen korjaaminen sashiko-kirjonnalla



Repsottavatko farkkujesi polvet, onko takapuolessa reikä? Tässä idea farkkujen kirjomisesta sashiko-kirjonnalla, joka tehdään käsin! Sashiko on vanhaa, perinteistä japanilaista kirjontaa, jossa lyhyillä pistoilla luodaan yksinkertaisen kaunista kuviota. Näiden itse korjattujen farkkujen kuva oli fb:n Sashiko-Suomi -ryhmässä ja sain luvan sen jakamiseen farkkujen ompelijalta Kirsiltä. Eikö ole hienot pökät! Kiitokset vielä Kirsille luvasta kuvan julkaisuun!


Olen kokeillut kirjoa pienen pätkän sashikoa omilla neuloillani farkkukankaaseen, mutta se osoittautui melko vaikeaksi. Sashikossa neulalla ommellaan kerralla useampi etupisto, mutta paksu neula ei oikein tahtonut mennä kankaasta läpi ja lopulta ompelin työn ompelukoneella (muistinkin, että olen tehnyt  siitä postauksen, joka löytyy täältä Ei tullut sashikoa ei). Tavallinen pistoilla kirjonta tai korjaaminen eroaa siinä, että sashikossa neulalla tehdään useampi pisto kerrallaan, jolloin jäljestä tulee tasaisia. Paras tulos saadaan sashiko-neulalla (lähde: Almandiini.fi). Lisää sashikosta voit lukea vaikka täältä, Heidi Did It -blogin jutusta Sashiko-kirjonnan tietopaketti.

Farkuissa on käytetty myös japanilaista boro-tekniikkaa, jossa kankaalle ommellaan paikkoja. Jälkimmäisessä videossa esitellään paikkaustyyliä, jota voi ommella tavallisella langalla ja neulalla  Videossa on selkeät ohjeet, joiden avulla ompelu onnistuu varmasti. Ideoita löytyy esim. Outi Pyyn postauksesta Paikkaamisen jalo taito..


Are you familiar with sashiko sticthing? Here a a few examples how to sew sashiko sticthes. The second video tells about boro sticthing, which is a an easier technique to mend clothes. 



Tässä videossa esitellään sashikon ompelua: 






Boro






Näissä molemmissa tekniikoissa kivaa on mielestäni se, että vaatteiden korjaus tai koristeleminen onnistuu ilman ompelukonetta. Korjaamisessa voi hyödyntää pieniä, kauniita tilkkuja, sekä erivärisiä lankoja eikä ompeleminen ole vaikeaa. Lopputulos on varmasti persoonallinen!

Vaatteen korjaaminen ja sen käyttöiän pidentäminen ovat ekotekoja jo sinällään. Esimerkiksi farkkujen valmistus ei ole kovinkaan ekologista, vaikka materiaalina on luonnonkuitu, puuvilla. Puuvillan viljely vaatii paljon vettä ja hyönteismyrkkyjä. Tämän lisäksi farkkujen materiaali kulkee ympäri maapalloa eri työvaiheiden aikana, työt teetätetään mahdollisimman halvalla maissa, joissa työsuojelua ei ole. Korjatun vaatteen hiilijalanjälki on aina pienempi kuin uuden vaatteen.




Täällä vielä yksi vanha juttu, jossa Jokkemaa-blogin hauskoja tuunauksia farkkuihin:





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...