Pages

Voiko kaiken kierrättää? - Can everything be upcycled?

Luottokorttien kierrätys, nimikyltit luottokortista


Maailma kierrätysihmisen silmin 🙃  lähes kaikelle voi keksiä idean kierrättämiseen. Idea oli niin hullu, että mietin kehtaanko julkaista sitä ollenkaan 😆 yllättäen kävikin niin, että postaus on saanut todella paljon tykkäyksiä somessa!

Luottokorttien nimiosat ovat päässeet uuteen käyttöön, nämä "nimikyltit" päätyivät sitten lopulta kylppärin pyyhenaulakkoon. 

Leikkasin nimet korteista ja pyöristin palojen kulmat hiekkaperilla hiomalla. Kaverini kaipasi lisävinkkiä valkoisten luottokortin kirjainten vahvistamiseen, sen tein mustalla permanenttitussilla. 


The world through the eyes of a recycler 🙃 almost everything can be upcycled, here are the name parts of our credit cards. These "signs" ended up on the bath towel rail 🤔


Tyylikäs pussinsulkija viinipullonkorkista - Wine cork bag holder

 

Tee itse pussinsulkija viini- tai samppanjapullon korkista!


Tee itse pussinsulkija viini- tai samppanjapullon korkista!


Välineet: (English below)

Veitsen ja korkin lisäksi suosittelen käyttämään paksua hanskaa käden suojaksi, sillä veitsi lipsahtaa helposti.

Paras väline  korkin leikkaamiseen on mielestäni sahalaitainen keittiöveitsi. Leikkaamisen voi tehdä myös puukolla tai mattoveitsellä, puukko on tosin hieman kömpelö  ja mattoveitsi jumittaa helposti korkin sisään leikatessa.


Viinipullon korkin leikkaaminen


Ohje:

1. Leikkaa korkkia noin 0,5 cm.







2. Seuraavaksi leikkaa korkista vinottain pieni kolmion muotoinen pala pois (ks. kuva). Näin veitsi liukuu paremmin työstäessä,  eikä korkki halkea.





3. Jatka korkin viiltoa vielä noin 1-2 cm. Ohuille pusseille 1cm pitkä rako riittää hyvin. 




Valmis! Alussa korkki on aika tiukka ja pussin pujottaminen korkin väliin vaatii vähän voimaa ja näppäryyttä, mutta rako suurenee ajan mittaan.


Nopea askartelu kierrätysmeteriaalista ja aika tyylikäs, vai mitä sanotte?


Stylish bag closer from wine cork!

You need:

In addition to knife and wine cork I recommend to use a thick glove for hand protection, as the knife slips easily.

I think the best tool for cutting a cork is a serrated kitchen knife.  Cutting can also be done with a knife or carpet knife, although knife is a bit clumsy and carpet knife easily gets stuck when cutting cork.


Instructions:

1. Cut the cork about 0.5 cm.

2. Next cut a small triangular piece out (like in the pic).  This will let the knife slide better when working and prevents the cork from cracking.

3. Continue to cut the cork for 1-2 cm.  For thin bags 1cm long gap is good enough.  Ready!

In the beginning the cork is quite tight and getting the bag in the gap requires a little force and dexterity, but the gap gets bigger over time.

2 minutes crafting and pretty stylish, or what do you think?

Varjostin vanhoista kaseteista - Cassette lamp shade

 


Lampunvarjostin kaseteista


Tätä retrotyylistä lampunvarjostinta varten tarvitset kasetteja koteloineen ja liimapistoolin. Yhdistämistä varten lisää tippa kuumaliimaa kotelon molempiin päihin ja paina kasetit kiinni toisiinsa. 

Jätin  omasta varjostimestani toisen reunan auki, koska lampun kanta ei olisi mahtunut sen sisälle, samalla sain myös paikan johtoa varten. Jos teet  varjostimelle neljä sivua, kasatessa jätä alimmaisesta kerroksesta yksi kasetti pois, jotta johdolle jää tilaa. 

Kannattaa tarkkailla, että lamppu ei koske kasetteihin kun valaisin on päällä. 

Monen monta ihanaa muistoa tuli mieleen, kun kävin näitä kaveriltani saatuja kasetteja läpi ❤️ 




Cassette lamp shade


To make this cool retro lamp shade you need cassettes and glue gun. Add a drop of glue to each end of the side and attach the cassettes. 

Swipe for instructions. 

I made only three sides for my shade, because there wasn't enough room for the lamp. If you make all the four sides, leave one cassette out from the bottom to leave space for the cord. 

Be sure, that the lamp doesn't touch the shade when the light is on.











Korihyllystä taimihyllyksi - Wire basket unit for seedlings

 

Keväällä taimia kasvatellessa tila tahtoo helposti loppua kesken, tässä näppärä ratkaisu ongelmaan 🌿 Korihyllyjä saa edullisesti ja jopa ilmaiseksi käytettynä ja satokauden loputtua koko homman saa pieneen kasaan. 

Kierrätysideoita-ryhmässä ideasta tykättiin ja kommenteissa tuli vinkki, että hyllyyn voi laittaa pyörät taimien karaisun aikaan. Tämä helpottaa ison hyllyn siirtämistä. 

A clever space saving idea for growing seedlings 🌿

Kiitos kuvasta Arja - Thanks for image! 

Kasvihuone kahdesta suihkukaapista - Greenhouse out of two shower cabins!

 


Tämän mainion kasvihuoneen tekeminen onnistuu vaikka olisi peukalo keskellä kämmentä. Hyllytkin ovat kierrätettyjä, ne ovat nimittäin vanhoja myymäläkalusteita. Idean on keksinyt ja toteuttanut Anne Räisänen-Sälpäkivi, hän on myös  kuvannut lopputuloksen. Fb:n ryhmät ovat kyllä hyvä paikka bongailla kierrätysideoita ja tämä postaus herätti paljon kiinnostusta. Vanhoja suihkukaappeja voi kysellä fb:n roskalavaryhmistä tai suoraan remppafirmoilta.

Kiitos/thanks Anne for images!

This greenhouse is made of two shower cabins and shelves are also recycled. It has been invented and made by Anne Räisänen-Sälpäkivi, she has also taken the pictures. Old shower cubicles can be found on give away groups or directly from renovation companies.

WC-kyltti tietokoneen nappuloista - Toilet sign

 

kiertoidea-toilet-sign

Päivän kuvassa on kierrätetty tietsikan nappuloita, jotka olen kiinnittänyt sinitarralla vessan oveen, hyvin ovat pysyneet 6v. paikoillaan 😺 Soma koira ostettu Tallinnasta Nukupoodista.

In the picture are computer buttons which have stayed on our bathroom door with bluetack for 6 years 😺 Cute dog from Nukupoodi in Tallinn. Below more about my decluttering project. 


Alotin vuoden alussa tavaroiden karsimisprojektin ja olen jatkanut raivausurakkaa, tähän mennessä poistoja yhtensä 244kpl! Tavoitteenani on mm. siivouksen helpottaminen ja kaikki kaapit ovat yksinkertaisesti täynnä tavaraa, joten urakkaa riittää. 

Vain pari huonokuntoista tavaraa on päätynyt roskiin, muut olen antanut ilmaiseksi fb:n roskalavan kautta tai ystävilleni, muutaman olen myynyt. Niissä oli mm. kaksi pyörää, joista toisen annoin ilmaiseksi ja sen toisen myin muuta tavaraa hakeneelle. Hakijaa odotellessa otin kellarista pyörän, jonka lukkoon yritin etsiä oikeaa avainta. Jäimme juttelemaan hakijan kanssa hetkeksi ja hän kysyi olenko laittamassa pyörää myyntiin, vastasin "kyllä" , ja näin pyörä vaihtoi omistajaa 20e:lla! 

Olen  jo jossakin aiemmassa postauksessa todennut, että vaikka raivaaminen on tosi palkitsevaa, on se myös yllättävän rankkaa etenkin jos ei heitä tavaroita kylmästi roskiin. Takki on ollut tyhjä monena iltana, enkä ole jaksanut tehdä päivityksiä someen. Tavaraa on vieläkin jäljellä paaaljon, tässä hommassa taitaa mennä koko vuosi 🙈 


Mukavaa päivää sinulle 🌸 


Time just flyes! I've started to reduce the amount of goods in our home and continued my decluttering project, so far a total of 244 items removed! Only a few items in poor condition have ended up in the trash, most I have given for free via fb or to my friends. Although it's been so rewarding to sort through my things, it's been quite a job and I haven't had any energy left to make posts on social media. 

I still have a lot of stuff and this project might take a whole year  🙈 


Have a nice day 🌸





Ei VHS-nauhoja askarteluun! - Don't use VHS tapes for crafts!






EI VHS-JA KASETTINAUHOJA ASKARTELUUN!

Kierrätys- ja käsityöryhmissä kysellään usein ideoita VHS-kasettien nauhojen käyttöön, ja olemme muutaman kässäammattilaisen kanssa varoitelleet, että nauhoja ei tule käyttää käsitöihin tai askarteluun.

Nauhojen pinta on päällystetty on metallioksideilla, jotka irtoavat pölynä nauhoja työstettäessä. Metallioksidit ovat terveydelle haitallisia hengitettynä ja saattavat aiheuttaa ärsytystä iholla. Olen kuullut tapauksesta, jossa kangaspuilla VHS-nauhaa kudottaessa kutoja on saanut astmakohtauksen.

Myös nauhoissa käytetyt kuivuneet liimat irtoavat pölynä. Käsin työstäessä ihon kautta päätyy myös muovien pehmentiminä käytettyjä ftalaatteja, jotka luokitellaan hormonihäiritsijöiksi. Edellä mainituiden syiden vuoksi TUKES (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto) ei siis suosittele  käyttöä nauhoja askarteluun tai käsitöihin. 

Alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan nauhat ovat suojassa kotelon sisällä, eikä altistumista tapahdu, joten kasettien käyttö on turvallista. 

Vaikka et itse piittaisi nauhoista irtoavista terveydelle haitallisista aineista, käytössä esim. nauhoista kudotusta matosta niitä irtoaa jatkuvasti, ja tekijä on vastuussa myös muiden terveydestä. Ohjaajilla ja opettajilla on aina vastuu käyttämiensä materiaalien turvallisuudesta,  nauhoja ei siis suositella käytettäviksi askarteluun lasten kanssa, roolivaatteisiin tai lavastukseen.

Tarpeettomat kasetit voi hävittää laittamalla ne sekajätteeseen.


Huom! Kuva vapaasti käytettävissä, lähdettä ei tarvitse mainita! (Alkuperäinen kasetin kuva Pixabay/Pexels)


Lähteenä olen käyttänyt TUKES:n julkaisua vuodelta 2014, asiasta mainitsee myös Kaleva-lehti. Tässä kopio TUKES:n fb-julkaisusta:


TUKES: Älä käytä VHS-nauhoja ja autonrenkaita askarteluun

Voiko esimerkiksi autonrenkaista valmistaa koruja ja VHS-nauhoja käyttää neulomiseen?

Vastaamme, että emme voi suositella kierrätysmateriaalin käyttämistä muuhun kuin siihen, mihin se on alun perin tarkoitettu. Näin ainakin välttyy mahdolliselta altistumiselta uusiokäytön (=virkkaamisen, neulomisen ym. nauhojen työstämisen) yhteydessä. Esim. autonrenkaita tai VHS-nauhoja ei ole tarkoitettu sellaiseen käyttöön, että se joutuu kosketuksiin ihon kanssa.

VHS-nauhojen perusmateriaalina on yleensä muovi ja pehmeän muovin valmistuksessa käytetään erilaisia pehmittimiä, jotka voivat olla haitallisia. Pintamateriaalina on oksidi-kerros, joka voi koostua esimerkiksi rautaoksideista tai kromidioksidista. Näihin yhdisteisiin kuuluu aineita, jotka voivat olla silmiä ja/tai ihoa ärsyttäviä. VHS-nauhoissa käytettävä liima puolestaan voi kuulua esimerkiksi orgaanisten resiinien ryhmään ja olla myrkyllinen, ärsyttävä ja herkistävä.

Nämä ovat yleistyksiä, koska valmistajia on useita. Alkuperäisessä käyttötarkoituksessa nauha on kotelon sisällä ja altistumista ei tapahdu. Tarkka tieto VHS-nauhojen sisältämistä aineista on niiden valmistajalla.

Autonrenkaat, etenkin ennen vuotta 2010 valmistetut, voivat sisältää PAH-yhdisteitä. Useat PAH-yhdisteet ovat syöpää ja perimämuutoksia aiheuttavia.

https://www.facebook.com/Turvallisuusjakemikaalivirasto/photos/a.448119425255581.105756.440275526039971/1035626189838232/?type=3&theater

Https://www.kaleva.fi/tukes-kehottaa-ala-kayta-vhs-nauhoja-ja-autonrenka/1790313





Recycling and craft groups often come up with questions about what can be made out of VHS and cassette tapes, and I've been warning that they aren't suitable for craft purposes. 

Metal oxides are attached to tapes and they come off as dust when processed, so does resin. They are harmful to breathe and may cause skin irritation. I've also heard of a case where a person weaving VHS tape for a carpet have had an asthma attack.

The source for information is Finnish Safety and Chemicals Agency (Tukes).

Image is free to use, no mention needed!

(original cassette image Pixabay/Pexels)




PARSITTU ja PAIKATTU



PARSITTU ja PAIKATTU -näyttely 2021


Taitoliiton tämän vuoden käsityötekniikka on parsiminen ja paikkaus, aiheena se onkin hyvin ajankohtainen. Olen huomannut, että moni on ryhtynyt ajattelemaan kriittisesti omaa kulutustaan ja esim. pitää ostolakkoa, osa on jopa vuoden ostamatta mitään ja itse pidän vuoden vaatteiden ostolakkoa. Kässäihmisenä minua ilahduttaa etenkin se, että korjaaminen ja paikkaaminen alkavat olla trendikästä! Korjaaminen säästää luonnonvaroja ja vähentää ympäristön kuormitusta. Korjaaminen on tärkeää, sillä edellisten lisäksi joka SEKUNTI poltetaan tai kipataan kaatopaikalle autokuormallinen vaatteita


Kävin Taitoliiton upeassa, innostavassa näyttelyssä PARSITTU ja PAIKATTU. Etukäteen pelkäsin tungosta, mutta olin ainoa näyttelyssä kävijä, vain yksi ihminen piipahti ottamaan pari valokuvaa. Upeat työt ja niiden kekseliäät yksityiskohdat ihastuttivat, harmittelin että minun oli matkattava eteenpäin pian kuvien ottamisen jälkeen. Ensimmäisessä kuvassa Elina Helmisen työ Rakkaimmat (2019-2020). Virtuaalinäyttelyyn pääset vierailemaan tästä. Kuvia klikkaamalla saat esiin taiteilijaesittelyn, jossa tekijät kertovat töistään, oli todella mielenkiintoista lukea heidän ajatuksiaan!

Taitoliiton sivulla on ihana haaste: jokainen suomalainen haastetaan korjaamaan ainakin yksi esine tänä vuonna. "Silloin yli viisi miljoonaa tavaraa voisi saada jatkoaikaa ja palvella pidempään”, Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen toteaa. 

Näyttely on esillä 15.1–24.2.2021 CraftCornerissa, Eteläesplanadi 4, Helsinki. Avoinna ti–pe klo 10–18, la klo 10–17.


Näyttely jatkuu Suomen käsityön museon aulagalleriassa 15.3.–9.5.2021.


Parsittu ja paikattu 2021 -näyttely on Taitoliiton tuottama käsityötä, luovuutta ja näkemyksellistä taitoa esittelevä jurytetty näyttely. Paikkaaminen ja parsiminen voi olla yllätyksellistä, kekseliästä ja mielenkiintoista, se voi tuottaa lisäarvoa ja olla myös taiteellista ilmaisua. Näyttelyyn haettiin mielenkiintoisia, tuoreita tulkintoja siitä mitä paikattu, korjattu ja parsittu voi olla. Näyttelyyn osallistuvat saivat toteuttaa teokset haluamallaan tekniikalla ja materiaaleilla, joko perinteisesti tai perinnettä uusien. Näyttelyllä halutaan nostaa myös korjaamisen arvostusta ja kiinnittää huomiota tuotteiden kestävään käyttöön ja uudistamiseen.



 

Tuskaa ja rauhaa -
Aini Pihlajaniemi 2019-2020


Uusuomalainen epoletti - 

Michelle Simon 2020



Juhlahousut - Leena Mäki-Patola 2020 
Aika kultaa muistot - Eija Zweyberg 2020


Connection - Eija Zweyberg 2020 

Pidetyt - Aini Pihlajaniemi 2018-2020



Parsintaharjoitus 2 -  

Leena Mäki-Patola 2020 


Polkujuoksusukat - Minttu Wikberg 2020


Kasvaa sammalta - Minttu Wikberg 2020



Kerroksia - lempifarkkujen uusi elämä
 Tytti Nieminen 2020-






Liian suurta - Kati Helin 2020



Havina - Aura Kajaniemi 2019


Kukitettu - Elina Ahonen 2019



Tytti Nieminen - Farkkutakki 2019


Turkiskuoriaisten tuhoaman 

puseron uusi elämä - 

Riitta Kahelin 2020


Vuokko Remix - Michelle Simon 2020


Puhki saunottu - Elina Helminen 2020


Mikrohistoriaa - Merja Räty 2020


Huolehditut - Elina Ahonen 2018


Pallopaikkaa pallonpaikan päälle
 Riitta Kahelin 2019-2020


Syksyn satoa - 

Sirpa Hannele Heinonen 2020 


Tervehdys isoisältä - 

Kaisa Törmänen 2020 



Toinen vahvempi toista - 

Marianne Friberg 2020 


Näönkorjaus -Marianne Friberg 2020



Pellavapaituli - Sirpa Glad-Staf 2020 


Paremmaksi parsittu maapallo
 Raija Manninen 2020








Muita kiinnostavia ovat olleet mm. Anu Tuomisen näyttely (klik)




Pistot-näyttely  (klik) niin ikään Taitoliiton vuoden teemaan liittyen parin vuoden takaa










Zero waste?





Oletko miettinyt, miten saisit arjestasi ja valinnoistasi ympäristöystävällisempiä? Yksi tapa on tutustua Bea Johnsonin luomaan ajatukseen kestävämmästä elämäntavasta nimeltään zero waste, jonka tavoitteena on vähentää kulutusta, kierrättää ja minimoida jätteen tuottaminen. 


Jokaisella tavaralla tai tuotteella on vaikutus ympäristöön, joillakin suurempi kuin toisilla. 


Zero Waste Finlandin sivulla tarkennetaan jätteen tarkoittavan kaikkea, mitä ei voi kierrättää. Jäte päätyy lopulta poltettavaksi – sekajätteenä tai energiajätteenä (paikoittain vielä kaatopaikalle). 

Elämäntapa ulottuu myös kodin ulkopuolelle ja kannustaa tavoittelemaan kokonaisvaltaista, kestävämpää elämäntapaa.

Ihanteellista olisi, jos tuote saisi aina uuden elämän jossakin muodossa mm. metallia voi kierrättää lähes loputtomasti.

Tein Zero Waste Finlandin kuuden K:n ohjeesta oman versioni. Olen noudattanut näitä ohjeita jo ennen nollahukka-ajattelun rantautumista Suomeen, mutta lista selkiyttää mielestäni hyvin asioiden hahmottamista.  


Nyt mietin tulevaa vuotta ja sitä, miten nämä sanat määrittelevät arkeani ensi vuonna. Ensimmäiseksi mieleeni tuli KARSI, haluan vähentää radikaalisti omistamieni tavaroiden määrää

🏸🎨👕🕶️🎧📷🔨💼💿☎️👠🧢⚽⛸️


Tavaroiden vähentämisellä tavoittelen siivouksen helpottamista ja mielenrauhaa. Tavarat myös löytyvät helpommin, kun niitä on vähemmän ja niistä on helpompi pitää huolta. Kuinkahan mahtaa karsiminen kierrätysihmiseltä onnistua ???


Olisitko valmis tekemään uusia

 arjen valintoja ensi vuonna?




Every item we use has an environmental impact, some has bigger than others. Bea Johnson is the mother Zero Waste  lifestyle, which means, that we reduce needs, reuse as much as we can, send little to be recycled. Live a sustainable lifestyle.


Everything has an environmental impact


Wikipedia: Zero Waste is a set of principles focused on waste prevention that encourages the redesign of resource life cycles so that all products are reused. The goal is for no trash to be sent to landfillsincinerators or the ocean.

These are the five R’s of Zero Waste living. I'm thinking about the coming year and how these words will define my daily life next year. The first that comes to my mind is REDUCE, letting go of things I don't really need.

 🏸🎨👕🕶️🎧📷🔨💼💿☎️👢🧢⚽⛸️


Are you willing to make  new everyday choises next year?