Pages

Kierrätysmyymälä Kirsikka Keravalla



Kierrätyskeskus Kirsikka



Vihdoinkin sain kirjoitettua jutun Keravalla sijaitsevasta  kierrätysmyymälä Kirsikasta, joka löytyy aivan Keravan keskustasta osoitteessa Aleksis Kiven tie 6 a-c, viistosti uutta kauppakeskus Karusellia vastapäätä. Kuvien ottamisen jälkeen olen käynyt paikassa usein ostoksilla tai piipahtanut pikaisesti kahvilassa nauttimassa kupposen kahvia.

Siisti ja valoisa kirpputori sijaitsee Keravan hammashoitolan entisissä tiloissa, tilaa on paljon ja tuntui, että vanhan rakennuksen sokkeloissa löytyi aina vain uusia huoneita. Tavaraa on runsain mitoin, sitä löytyy laidasta laitaan ja usein olen ilokseni löytänyt myymälästä tarvitsemani tavaran, jota olen etsimässä. Hintataso on tosi edullinen, ainoastaan vintagetavaroiden hinnat ovat korkeammat. Myymälässä on myös ilmaishylly, josta olen löytänyt monta tarpeellista pikkutavaraa itselleni!

Myymälä ottaa  vastaan ehjää, puhdasta ja käyttökelpoista kodintavaraa, kuten huonekaluja, astioita, tekstiileitä sekä vaatteita (tällä hetkellä kirjoja ei oteta vastaan). Osa saaduista tavaroita laitetaan myyntiin myymälässä ja  osa lahjoitetaan sosiaalisin perustein. Kaikki myydyistä tavaroista saatu tuotto käytetään keskuksen pyörittämiseen, toimintaa ylläpitää Keski-Uudenmaan Nuorisoasuntoyhdistys ry. 

Kierrätysmyymälä Kirsikan fb-sivut löytyvät täältä


Tässä wanhempaa tavaraa



Luettavaa löytyy!




Sisäänkäynti 



Kirsikassa on myös edullinen kahvila, täällä on mukava piipahtaa!



Kuva:Kirsikka fb
Paikan mukavasta hengestä kertoo hyvin tuo yllä oleva kuva :)



Asiakkaan tekemiä löytöjä!

Tässä omat löytöni tällä kertaa, iiiihana vanha paksu täkki, joka on meillä käytössä antiikkisohvan päällä ja pitsikuvioinen pussilakana. Molemmat ostokseni ovat hyväkuntoisia ja niiden hinnanksi tuli huikeat 6e! Pärekori löytyi samalla ostosreissulla Oliverin kirppikseltä.



Kuva: Kirsikka fb

Kun liima loppuu, ompele kortit!


Mitä tehdä, kun askartelulaatikossa oleva liimapuikko on kuivunut ja kortti pitäisi saada valmiiksi? Jälkikasvu taiteili kauniin kimpun korttiin, mutta työ käpristyi kuivuessaan, eikä olisi pysynyt pohjassa kiinni liimalla. Niinpä ompelin kuvan kiinni pohjaan ja itse asiassa tuo ommel reunustaa kuvaa mukavasti. Jos ompelet paperia enemmän, puhdista kone huolellisesti, sillä paperipöly ei tee hyvää koneen mekanismille. 

A handy tip - use your sewing machine instead of glue! 

Graffiti - Helsinki Pasila




Viime viikolla kävelin läpi Itä-Pasilan, joka on aivan omanlaisensa valtava karu betoninen kaupunkirakennelma. Itä-Pasila liittyy vahvasti elämääni, sillä asuin viereisessä Vallilan kaupunginosassa ja ja rakennukset näkyivät koulumme ikkunasta. Nostalginen kävelyretki läpi betoniviidakon toi paljon muistoja mieleen, tällä kertaa syntyi myös uusia tallennettavaksi muistipankkiin. Nämä hienot graffitit/muraalit yllättivät kerta toisensa jälkeen ilmestyessään nurkan takaa. Upeita kerrassaan ❤️ Nämähän sopisivat myös kotiseinälle sisustuelementiksi!


Last week I walked through Pasila, a concrete jungle in Helsinki and found these beautiful murals. It was exciting to walk around and find again and again new art pieces behind the next corner 💓









Vaatesuunnittelun uusia tuulia 2019 - Aalto university fashion designers



Kävin Kiasmassa vierailulla ja ensimmäisessä kerroksessa oli Aalto yliopiston vaatetussunnittelijoiden pieni näyttely. Erityisesti nämä työt, joissa oli käytetty kierrätysmateriaalia olivat mieleen. Voisivatko tämän tyyppiset materiaaliratkaisut olla joku päivä valtavirtaa? Suunnittelijat: kengät - Fanni Lyytikäinen, miesten puvuista tehty takki - Henna Lampinen, huivit materiaalina - Anni Salonen













Tässä työssä ei ehkä ole kierrätysmateriaaleja, mutta toteutustekniikka oli mielestäni kaunis ja myös rohkea käsittelemättömien kankaan reunojen ansioista. Tekijänä Emilia Kuurila. 

Perusmekosta uniikki pienellä tuunauksella - Pimping a dress





Ystäväni  Johanna kirjoi mekkoonsa Muumien Mymmelin kuvan, näin hän kertoo mekostaan:

Idean mekkoon sain kaupassa myytävästä mekosta ja päätin kokeilla oman mekkoni  tuunaamista. En ole tehnyt aiemmin vastaavaa, mutta halusin yrittää. Ja jos joskus kyllästyn kuvaan, voin laittaa vaikka taskun sen päälle.



Kirjonnan tekeminen:





1. Printtaa tai kopioi haluamasi kuva ja leikkaa se irti ääriviivoja myöten, näin saat aukosta valmiin sabloonan itsellesi, jonka avulla hahmon muoto on helppo piirtää.







2. Pingota vaate maalarinteipin avulla tukevan pahvin päälle. Itse käytin postipakkausta, jossa oli tullut kirja. Kiinnitä sabloona nuppineuloilla ja piirrä ääriviivoja pitkin.


Kun käytät vain yhtä kangastussia, lopputulos on ehkä tyylikkäämpi kuin jos käytät useita värejä.








3. Jos et ole tyytyväinen lopputulokseen, tai haluat muuten vain korostaa joitain yksityiskohtia kuvassa, voit kirjoa päälle kirjontalangalla. Käytin ristipistoissa käytettäviä DMC-ja helmilankoja. Työhön ompelin kolmella eri värillä, kuitenkin niin, että violetti on pääväri.



Tuunauksen tekijä onkin monille tuttu Kiepauksen perustaja Johanna Janhonen, hänet löytää mm. instasta nimellä  @jjanhone. Tämän lisäksi hän on oikea somen moniottelija ja rautainen someammattilainen, jonka asiantuntemusta olen vuosien varrella hyödyntänyt monet kerrat. Kiepauksen löydät mm. fb:sta, siellä jaamme kierrätysideoita laidasta laitaan. Kiepauksen ryhmään saa jokainen kierrätystä ja tuunaamista harrastava julkaista ideoitaan, olet lämpimästi tervetullut joukkoon!




Farkkujen paikkaus sashikolla - Sashiko jeans



jeans sashiko mending
Nämä farkut on paikattu ja koristeltu sashiko-pistoilla

Farkkujen korjaaminen sashiko-kirjonnalla



Repsottavatko farkkujesi polvet, onko takapuolessa reikä? Tässä idea farkkujen kirjomisesta sashiko-kirjonnalla, joka tehdään käsin! Sashiko on vanhaa, perinteistä japanilaista kirjontaa, jossa lyhyillä pistoilla luodaan yksinkertaisen kaunista kuviota. Näiden itse korjattujen farkkujen kuva oli fb:n Sashiko-Suomi -ryhmässä ja sain luvan sen jakamiseen farkkujen ompelijalta Kirsiltä. Eikö ole hienot pökät! Kiitokset vielä Kirsille luvasta kuvan julkaisuun!


Olen kokeillut kirjoa pienen pätkän sashikoa omilla neuloillani farkkukankaaseen, mutta se osoittautui melko vaikeaksi. Sashikossa neulalla ommellaan kerralla useampi etupisto, mutta paksu neula ei oikein tahtonut mennä kankaasta läpi ja lopulta ompelin työn ompelukoneella (muistinkin, että olen tehnyt  siitä postauksen, joka löytyy täältä Ei tullut sashikoa ei). Tavallinen pistoilla kirjonta tai korjaaminen eroaa siinä, että sashikossa neulalla tehdään useampi pisto kerrallaan, jolloin jäljestä tulee tasaisia. Paras tulos saadaan sashiko-neulalla (lähde: Almandiini.fi). Lisää sashikosta voit lukea vaikka täältä, Heidi Did It -blogin jutusta Sashiko-kirjonnan tietopaketti.

Farkuissa on käytetty myös japanilaista boro-tekniikkaa, jossa kankaalle ommellaan paikkoja. Jälkimmäisessä videossa esitellään paikkaustyyliä, jota voi ommella tavallisella langalla ja neulalla  Videossa on selkeät ohjeet, joiden avulla ompelu onnistuu varmasti. Ideoita löytyy esim. Outi Pyyn postauksesta Paikkaamisen jalo taito..


Are you familiar with sashiko sticthing? Here a a few examples how to sew sashiko sticthes. The second video tells about boro sticthing, which is a an easier technique to mend clothes. 



Tässä videossa esitellään sashikon ompelua: 






Boro






Näissä molemmissa tekniikoissa kivaa on mielestäni se, että vaatteiden korjaus tai koristeleminen onnistuu ilman ompelukonetta. Korjaamisessa voi hyödyntää pieniä, kauniita tilkkuja, sekä erivärisiä lankoja eikä ompeleminen ole vaikeaa. Lopputulos on varmasti persoonallinen!

Vaatteen korjaaminen ja sen käyttöiän pidentäminen ovat ekotekoja jo sinällään. Esimerkiksi farkkujen valmistus ei ole kovinkaan ekologista, vaikka materiaalina on luonnonkuitu, puuvilla. Puuvillan viljely vaatii paljon vettä ja hyönteismyrkkyjä. Tämän lisäksi farkkujen materiaali kulkee ympäri maapalloa eri työvaiheiden aikana, työt teetätetään mahdollisimman halvalla maissa, joissa työsuojelua ei ole. Korjatun vaatteen hiilijalanjälki on aina pienempi kuin uuden vaatteen.




Täällä vielä yksi vanha juttu, jossa Jokkemaa-blogin hauskoja tuunauksia farkkuihin:





Askartelua lapsille.Osa 3: Helppo marionettinukke



Näin askartelet lasten kanssa helpon marionettinuken! Mallina olevat nuket on tehty kokonaan kierrätysmateriaalista!

Marionettinuket ovat olet todella suosittuja vetämissäni pajoissa ja koulussa niillä on esitetty monet näytelmät, nuken avulla ujoimmatkin lapset uskaltavat esiintyä. Nuken kanssa on helppo harjoitella yleisön edessä olemista, tunteiden ilmaiseminen ja tarinan kertominen sujuu helpommin..

Nuken avulla voidaan myös työstää erilaisia asioita. Yhdessä pajassa pieni askartelija teki nukestaan lemmikkimarsunsa näköisen. Oikea marsu ei voinut osallistua lasten leikkkeihin, niinpä tuo marionettimarsu pääsi mukaan vaikka minkälaisiin seikkkailuihin! Vuoden kuluttua pidimme taas uuden pajan ja tuona aikana tytön rakas marsu oli kuollut. Äidin ehdotuksesta marionetille tehtiin enkelin siivet, ja näin tyttö pääsi työstämään lemmikin menetyksen aiheuttamaa surua.

Tulostettava PDF-ohje löytyy klikkaamalla tästä.

Tarvikkeet:

- ohutta trikoota päätä varten
- vanua
- huivi tai ohutta kangasta vaatteeseen
- kalalankaa ja 15cm pituinen keppi tai esim. letkua
hiuksiin villa- tai puuvillalankaa
- isoreikäinen silmäneula, ohut silmäneula
- silmiin lankaa, nappeja, helmiä tai purkautumatonta kangasta





Marionettinuken päätä varten tarvitset haluamasi väristä ohutta trikookangasta, kalalankaa ja vanua. Voit käyttää  myös kierrätysmateriaaleja, tässä nukessa on käytetty t-paidasta otettua kangasta ja vanu on pehmolelun sisältä. Voit myös valmistaa koko nuken pelkästä huivista.

Leikkaa kankaasta 30x30cm kokoinen palanen, laita vanu kankaan nurjalle puolella ja sido kalalangalla pää, jonka halkaisija on 4cm.




Kun pää on valmis, pujota isoon silmäneulaan n. 70cm pituinen pätkä kalalankaa. Tee iso solmu ja työnnä neula läpi kaulan sisältä ja ulos päälaesta mahdollisimman keskeltä. Seuraavaksi vuorossa on vaatteen valmistus. Voit käyttää esim. vanhaa huivia tai kevyttä kangasta neliön muotoisen palan. Leikkaa kankaaseen pieni reikä keskelle ja pujota pää siitä läpi.



Kierrä lankaa kaulan ympärille saadaksesi kaula-aukko pienenemään tai ompele sen reunat. Tässä nukessa silmät on ommeltu langalla, mutta voit tehdä ne myös helmistä, napeista tai purkaantumattomasta kankaasta. Suu jätetään pois, näin nukelle voidaan kuvitella aina uusi ilme. Jos nuken suu tehdään siten, että sillä on vain yksi ilme, esimerkiksi naurava, on sillä vaikeampaa esittää surullista tunnetilaa. Ompele tai liimaa nukelle hiukset.

Kiinnitä pään läpi tuleva naru kannatinkeppiin, voit vielä lisätä huivin kulmiin narut, joita voi liikutella käsien tapaaan. Tässä työssä kannattimena on pätkä rakennustöistä yli jäänyttä letkua.


Voit tehdä nukellle myös kädet. Käsiä varten tarvitset 30x75cm kokoisen palan. Tee ensin pää ohjeen mukaan keskelle ja sitten kädet 10cm päähän siitä, käsien halkaisija on 2cm. Vaatteeksi voit laittaa kevyttä kangasta tai huivin, tässä nukessa puku on tehty 20x60cm kokoisesta ohuesta  kankaapalasta.

Solmi myös käsiin narut, jotta voit liikutella nuken käsiä. Huomaa kuitenkin, että kun kannattelet nukkea perusasennossa, että käsien narut ovat niin pitkät että ne eivät nouse ylös itsestään, vaan roikkuvat nuken sivulla.

Hyvä pituus kannatinnaruille on sellainen, että nuken esittäjän kädet ovat rennossa asennossa ja nuken helmat osuvat lattiaan. Näin nukke liikkuu luontevasti lattialla ja voi istua, hyppiä tai kävellä.



Askartelua lapsille. Osa 1: Kangaskassin painaminen





Kangaskassiin kuva kankaanpainannalla

Kangaskassien painaminen on hauskaa puuhaa, tässä ohjeessa kuvio tehdään kankaanpainantaväreillä ja maalarinteipin avulla. Omaan kassiini painamani kuvio on japanilainen kanji-merkki, voit itse keksiä itsellesi jonkin mieleisen kuvion. Jutun lopussa on luettelo tarvikkeista, joita tarvitset työn toteuttamiseen.

Tulostettavan PDF-ohjeen löydät klikkaamalla tästä.


TARVIKKEET:
.- sanomalehtiä tai muovia pöydän suojaksi

- kankaanpainovärejä

- vaatteiden suojaksi esiliina tai jätesäkki. Vaatteisiin joutunut kankaanpainoväri ei yleensä lähde irti pesukoneessa jos se on kuivunut. Märkää väriä voit poistaa huuhtelemalla vaatetta, mutta usein kankaaseen jää väriä

- kassi, t-paita tai muu painantaa varten

- maalarinteippiä

- sakset

- superlonia tuputtimia varten

- alustoja väreille esim. karkkilaatikoiden kansia

- hiustenkuivaaja, jos työt pitää saada nopeasti kuivaksi



OHJE
1. Suojaa pöytä esim. sanomalehdillä tai muovilla. Laita avattu sanomalehti kassin sisään. Tämä estää värin imeytymisen painamisen aikana kassin toiselle puolelle.




2. Teippaa maalarinteipillä haluamasi kuvio kassiin, huomaa että kuvio tulee negatiivisena esille eli teipin alle tuleva kohta jää kassin kankaan väriseksi. Varmista että teippi on kiinnittynyt hyvin kassiin.



3. Tuputtimien avulla siirrät väriä pinnalle. Tee tuputtimet superlonista kietomalla pala maalarinteippiä toiseen päähän. Näin tuputtimesta tulee jämäkkä, eikä väri leviä sormiiisi työskentelyn aikana. 



4. Ota väriä purkista alustalle ja kasta tuputinta hieman väriin. HUOM! Tuputa väriä ensin alustaan (kuvassa) ja sitten vasta työhösi. Näin saat värin levittymään tasaisesti tuputtimeen, eikä työhön tulee liikaa väriä. Liika väri menee kankaasta läpi ja sabloonalla työskennellessä väri leviää helposti sabloonan alle ja kuvasta tulee suttuinen.


5. Tuputa haluamiasi värejä kuvaan. HUOM! Paina tuputinta kevyesti ja aina kohtisuoraan ylhäältä alas teipin tai sabloonan päälle. Älä maalaa tuputtimella, sillä väri voi mennä teipin tai sabloonan alle ja kuvasta tulee epäselvä.




6. Tuputtele koko alue täyteen, tarkoitus on jättää jälki hieman epätasaiseksi ja elävän näköiseksi.


7. Anna kassin kuvia mielellään yön yli ja poista kuivasta työstä teipit. Voit nopeuttaa kuivumista hiustenkuivaajalla, varo kuitenkin, ettei kassisi kärähdä!


8. Kun työsi on täysin kuiva, väri kiinnitetään silittämällä. Silitä kuviota nurjalta puolelta kahden pisteen lämmöllä (raudassa säätö ** eli 150C). Värin kiinnityksessä seuraa valmistajan ohjeita, esim. Emotuotanto: Silitä joka kohdasta hitaasti raudalla 30 sek ajan. Seriväri: Paina 2x10sekuntia, älä liikuta rautaa. Varo, ettei kangas tai siinä oleva väri pala!



Persoonallinen kassisi on valmis käyttöön!


Kankaanpainantavärit kestävät yleensä pesun 40-60 asteessa, tarkista lämpötila käyttämäsi värin ohjeista,









Askartelua lapsille. Osa 2: Makramee avaimenperä







Avaimenperä makrameella

Makramee on nykyään todella suosittu tekniikka toteuttaa mm. seinävaatteita ja amppeleita. Tässä ohje helppoon avaimenperään, jonka avulla voit tutustua kuinka makrameen perussolmu, tasosolmu, tehdään. Avaimenperään sopivat parhaiten luonnonmateriaalista punotut narut, jotka eivät ole liukkaita. Tässä työssä ole käyttänyt Motonetistä ostettua tiukkakierteistä puuvillanarua. Myös puuvillalangat käyvät, nauhasta tulee silloin ohuempi ja niistä voi tehdä vaikka rannekorun, johon voi pujotella helmiä. 

Ohjeet solmuun löytyvät alempana tekstissä. 

Tulostettavan PDF-ohjeen löydät klikkaamalla tästä.



Tarvitset kaksi narua


Näin teet aloitussolmun: 

Taita naru kahtia keskeltä siten, että molemmat narut ovat yhtä pitkiä. Pujota lenkki renkaan läpi ja pujota narujen päät lenkistä läpi. Kiristä.

Kiinnitä narut renkaaseen siten, että lyhyt naru tulee keskelle. Kiinnitä rengas esim. tuoliin tai teippaa se pöytään kiinni.


Aloita solmujen teko (ohje alempana)


Etene tehden solmuja kunnes naruja on jäljellä n. 7 cm. 



Tee loppuun hevosenhäntäsolmu eli tee naruista lenkki, jonka läpi pujotat punomatta jääneen lopun. Leikkaa narujen päät tasaiseksi.




OHJE:
Tässä näet kaksi eri tapaa solmia makrameeta,
 joista toiseen muodostuu spiraali, vaikka perussolmu on samanlainen.


Aloitus: Vie oikeanpuoleinen naru keskinarujen yli 
 ja laita vasemmalla oleva naru sen päälle


Pujota vasemmanpuoleinen naru keskinarujen alta 
ja oikeanpuoleisen narun silmukasta läpi. 
Toista solmu, solmurivi alkaa kiertyä 
itsestäään spiraalin muotoon. Kiristä. 

Jatka kunnes työ on haluamasi pituinen.


Tässä samaa  narua solmitaan vuoroin vasemmalta, 
vuoroin oikealta ja se kulkee koko matkan keskinarujen päällä.


Valmis!