Images: kiertoidea
Että mitenkä tämä aihe liittyy kierrätykseen? Noooh, minulla oli kaapissani herneitä, joiden parasta ennen -päiväys oli mennyt kolme vuotta sitten. Herneet olivat muuttuneet epämääräisen värisiksi ja kuivuneet ihan kummallisen ryppyisiksi. Totesin, että niistä ei saisi aikaan minkään sortin hernerokkaa. En halunnut heittää niitä kompostiin ja ajattelin vielä kokeilla, josko ne saisi itämään ja pääsisin kasvattamaan herneenversoja. Tulos oli aika ällistyttävä - epäilyttävän näköiset herneet itivät hyvin ja saimme niistä tuoretta vihreää ruokapöytään.
Olen kuvitellut, että KAIKKI ovat joskus idättäneet herneitä ja kasvattaneet niistä versoja. Pieni otanta tuttavapiirissä paljasti kuitenkin sen, että monet eivät koskaan olleet kuulleetkaan moisesta. Kaverini kyselivät ohjeita herneenversojen kasvattamisesta ja päätin laittaa ohjeet sitten tännekin. Koko homma on aika yksinkertaista.
Herneenversojen kasvattaminen:
1. Laita herneet likoamaan veteen yhdeksi vuorokaudeksi.
2. Kaada vesi pois
3. Istuta herneet purkkiin, multaa voisi olla n. 7cm ja herneet kasvamassa 2cm:n syvyydessä.
Säännöllinen kastelu on tärkeää, vettä ei saa olla liian vähän, toisaalta taas liian märässä mullassa herneet homehtuvat. Ensimmäiset taimet tulevat pinnalle muutamassa päivässä ja parin viikon kuluttua ne ovat suunnilleen tuon korkuisia kuin tuossa kuvassa. Tuoreita versojen päitä on kiva napsia leivälle ja salaattiin, versot maistuvat - herneeltä!
I had some peas in my kitchen cabinet and I thought they were "a little old", well - the expiration date was three years ago. My peas looked very odd, the color had gone off and the peas have become wrinkly. The was no way I could make a pea soup from these peas and I didn't want to throw them into the compost, so I started to think about growing pea shoots. On blog Vertical Veg Mark tells how to do it, there's also a video. Like Mark says: they grow fast, taste delicious and don’t need much sun. It's so nice to have something green in your kitchen to harvest, the shoots taste like - peas!
Vaikka viime aikoina blogiin on tullut uusia juttuja harvakseltaan, täällä käy ihan mukavasti vierailijoita ympäri maapalloa. Muutama uusi lukija on ilmestynyt, tervetuloa!
My blog has been a little quiet lately, but still there has been visitors from different countries (example many from Turkey!). Thank you for stopping by!
Kiitos tästä, en minäkään tiennyt, että tavalliset kuivatut herneet itää, arvelin tarvittavan sherneitä siemenpussista.
ReplyDeleteMeillä oli täysin sama tilanne! Nyt piti laittaa versopurkki parvekkeelle hetkeksi rauhassa kasvamaan, kun purkki oli täynnä tynkiä. Vinkiksi vielä niille, jotka eivät tienneet, että kun verson katkaisee lehtiparin yläpuolelta, haaraan kasvaa uusi verso.
ReplyDeleteMeillä lapsenlapset eivät oikein syö vihanneksia, mutta itse kasvattamiaan herneenversoja napsivat ihan kilpaa =)
ReplyDeleteKävisköhän tähän myös ne jo muutamaan kertaan uunissa paistetut herneet...? Täytyykin kokeilla:) Siis ne herneet jotka ovat olleet piirakkavuoassa painona...
ReplyDeleteKiitos kommenteista! Meilläkin nämä ovat olleet lasten suosiossa ja näitä on niin kiva kasvattaa.
ReplyDeleteNiinu: Joo, olisipa hyvä tietää itävätkö ne vielä. Varmaan riippuu siitä kuinka kauan herneet ovat olleet uunissa.
Mä en oo muistanut tätä ollenkaan! Kiitos vinkistä, laitan taas kasvamaan :)
ReplyDelete♥ Aurinkoista viikonloppua! ♥
ReplyDeleteHeipsan, löysin juuri aivan mainion blogisi ja jään seurailemaan :), liityin lukijaksi. Tervetuloa vastavierailulle:
ReplyDeletehttp://tarja-snowland.blogspot.fi/
Kiitos kehuista, piipahdan vastavierailulle :)
ReplyDelete:) juuri juttelin aiheesta mun gurun - naapurin vihreän mummon kanssa.
ReplyDeleteMe odotellaan, koska saadaan laittaa herneet kasvamaan ulos. Hyvä tietää, että vanhat, vanhat kuivat herneetkin itää :)
huomasitko lisää linssien käyttöä
http://nuukaska.blogspot.fi/2013/04/pleksi-ranneke-lences-to-wristband.html
Yksi projekti on vielä tulossa, ainakin siis
Sulle ois täällä lisää kehuja :D Mun blogissa ois sellainen tunnustusjuttu sulle :)
ReplyDeletePeippo: Kiitti, sullekin on tullut kivasti lisää lukijoita :)
ReplyDeleteNuukaska: Joo, kävin jo silloin tuoreeltaan kurkkaamassa, hauska!
Itävyys on se joka yleensä menee ensin vanhaksi. Olen itse kyllä liottanut, keittänyt ja syönyt yli 10 vuotta kaapissa viihtyneitä papuja, eikä niistä keitettynä mitään eroa tuoreempiin kuivattuihin huomannut, mutta enpä usko että olisivat itäneet....
ReplyDeleteTäytyy siis todeta, että olet aika multasormi! :)
....ja olin itsekin unohtanut herneet! Niitä täytyy saada versoina!
Hah hah, tietäisitpä minkälainen multasormi! Viime aikoina ainoat kasvit, joita en ole pystynyt tappamaan ovat tyräkkipalmut eli ne ovat edelleen hengissä.
ReplyDelete