HS:n artikkelissa Kemikaalikimaran Anja


Image:  Miami University Libraries - flickr

Helsingin Sanomissa (6.6.2016) on  artikkeli  kemikaaliasiantuntija Anja Nystedtistä, jossa hän kertoo taustaa kiinnostukselleen kemikaalien tutkimiseen. Nysten on kemiantekniikan diplomi-insinööri ja tehnyt paljon työtä tuodakseen esille tietoa haitallisista kemikaaleista.

Tässä pieni pätkä artikkelista, eli keskustelua viimeisimmästä kohutusta kemikaalista, eli  PMBH säilöntäaineesta, jonka epäillään aiheuttavan syöpää:

Säädösten vastaisia kemikaaleja sisältäviä tuotteita löytyykin kaupoista tuon tuosta. Myös turvallisina pidettyjen kemikaalien haittavaikutuksista saadaan uutta tietoa.

Tuorein kohu nähtiin alkuvuonna. Silloin paljastui, että kosmetiikkajätit olivat tulkinneet EU:n vaaraluokitusta löyhemmin kuin kemikaaleja valvovat viranomaiset. Tanskalaisten tekemässä pistokokeessa monista Suomessakin myytävistä pesuaineista ja voiteista löytyi edelleen PHMB-nimistä säilöntäainetta. EU on luokitellut sen kategoriaan ”epäillään aiheuttavan syöpää”.

Syntyi somepaniikki.

Nysténin mukaan asian hoitamisessa meni pieleen moni asia.
”EU:n viesti oli ristiriitainen, koska kosmetiikka-asetuksen liitteessä todettiin, että aineen käyttö ei ole turvallista, jos sitä on tuotteessa 0,3 prosenttia. Kosmetiikkajätit olivat joko tulkinneet käytön olevan sallittua tai eivät välittäneet.”

Myös hysteria sai suuret mittasuhteet.

”Vaikka aine on syöpävaarallinen, riski riippuu siitä, kuinka paljon sille altistuu. Minunkin kaapistani löytyi purkki, jossa on tätä ainetta. Käytän voidetta vain satunnaisesti, joten päätin jatkaa, kunnes säilyvyysaika on ummessa. Uutta en tietenkään osta.”


Artikkeli:
Kemikaaliasiantuntija ihmettelee ihmisten valikoivuutta:1 comment:

Aurinkokujalla said...

Noita on niin vaikea välttää, kun niitä voi olla ihan missä vaan, mitä et tiiä. Ja sitten ne vaihtuu koko ajan että mikä aiheuttaa syöpää ja mikä ei , vaikeaa.
Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.